LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Međunarodni transdisciplinarni simpozij

Bioetiku i aporije psihe u Zagrebu propituje 70-ak znanstvenika iz 13 zemalja

Od 21. do 23. studenog 70-ak znanstvenika iz 13 zemalja pluriperspektivno i interdisciplinarno povezat će raznovrsne korpuse znanja i iskustva u svrhu rasvjetljavanja poteškoća i aporija psihe te dolaženja do konkretnih rješenja.

Od 21. do 23. studenog 70-ak znanstvenika iz 13 zemalja pluriperspektivno i interdisciplinarno povezat će raznovrsne korpuse znanja i iskustva u svrhu rasvjetljavanja poteškoća i aporija psihe te dolaženja do konkretnih rješenja.

U organizaciji Sveučilišnog centra za integrativnu bioetiku Sveučilišta u Zagrebu, Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku, udruge Ludruga, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog bioetičkog društva, projekta Zoom na psihu i Hrvatskog filozofskog društva u Zagrebu održat će se treći po redu međunarodni transdisciplinarni simpozij Bioetika i aporije psihe. Zakazan je za razdoblje od 21. do 23. studenoga 2019.

– U duhu integrativne bioetike, smisao je i cilj ovog međunarodnog trans­disciplinarnog simpozija pluriperspektivno i interdisciplinarno povezati raznovrsne korpusa znanja i iskustva – u rasponu od filozofije, sociologije, antropologije i psihologije, preko kognitivne znanosti, neuroznanosti i psihijatrijske medicinske prakse, do različitih kulturnih perspektiva – u svrhu rasvjetljavanja poteškoća i aporija psihe te dolaženja do konkretnih rješenja, a u skladu s prošlogodišnjim simpozijem, obilježenim raznovrsnošću programa, mnoštvenošću perspektiva, inspirativnim raspravama te iznimnom posjećenošću. – poručuju organizatori.

Usmjerenost ovogodišnjeg izdanja, prema njihovim riječima, obilježena je dvjema glavnim temama:

–  Prva se odnosi na odnos filozofije i psihijatrije/psihologije/psihoterapije, uz naglasak na važnost uključivanja filozofske metodologije i refleksivnog dosega u okvire sustava mentalnog zdravlja, a u svrhu rasvjetljavanja i razrješavanja raznih psihičkih aporija, ali također i u odnosu na definiranje i sintezu pojma psihe. Druga glavna tema usmjerena je na destigmatizaciju osoba s izmijenjenim stanjima svijesti, mentalnim i izazovima i psihičkim poteškoćama preko transdisciplinarnih projekata i inicijativa. Teme su objedinjene raznim predmetnim i pristupnim tangentama, prije svega u odnosu na korist cjelokupnog društva, za čije elaboriranje i praktično provođenje nezaobilazni uvjet predstavlja interdisciplinarna, transdiciplinarna i pluriperspektivna metodologija, karakteristična za orijentativnu disciplinu integrativne bioetike.

Na simpoziju Bioetika i aporije psihe sudjelovat će 70-ak znanstvenika iz 13 zemalja (Australija, Austrija, Brazil, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Norveška, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Španjolska, Švicarska). Kompletan program dostupan je na poveznici

FOTO: PIXABAY