LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski poslovi

Agencija za zapošljavanje optužena za nepotpunu isplatu plaće, a kriv poslodavac?!

Neugodnosti prilikom rada preko ugovora na radu ili preko studentskog ugovora česta su pojava, pa se tako na Facebooku nedavno na meti našla agencija za zapošljavanje „Manpower”. Jedna osoba za svoje neugodno iskustvo optužila je spomenutu agenciju. Drugi nam je pak radnik, student, iznio svoje neugodno iskustvo za koje smatra da je kriv njegov poslodavac.

Neugodnosti prilikom rada preko ugovora na radu ili preko studentskog ugovora česta su pojava, pa se tako na Facebooku nedavno na meti našla agencija za zapošljavanje „Manpower”. Jedna osoba za svoje neugodno iskustvo optužila je spomenutu agenciju. Drugi nam je pak radnik, student, iznio svoje neugodno iskustvo za koje smatra da je kriv njegov poslodavac.

U današnje vrijeme veliki broj studenata poprilično uspješno usklađuje fakultet i studentski posao. Svaki od ta dva segmenta stresan je sam po sebi, ali njima usklađivanje fakultetskih obaveza i posla, unatoč tome, nije problem. Ono što stvara problem neisplate su plaća, manji iznosi plaća od odrađenog broja sati i slično.

Iako nemaju svi poslodavci ovakvih problema pa sa studentima posluju i više nego zadovoljavajuće, potkrade se nekakvo neugodno iskustvo. Tako se na Facebook stranici Tražim/nudim studentski posao našla objava u kojoj osoba iznosi svoje neugodno iskustvo.

IZVOR: Screenshot

Naime, osoba je u svojoj objavi optužila Manpower agenciju za zapošljavanje za neisplatu cijelog iznosa plaće jer su, prema njegovim riječima, izmislili novi zakon o porezu koji nastupa kada osoba dobrovoljno da otkaz. Ovdje nije riječ o izmišljotini, što je i vidljivo na stranicama porezne uprave.

Ivana Brkić iz Manpowera prokomentirala je za Studentski.hr ovaj slučaj navodeći da se radi o agenciji preko koje je zaposleno preko 1000 radnika na razne vrste ugovora kod njihovih klijenata koji određuju uvjete poslovanja. Svojim zaposlenicima uvijek su na raspolaganju za sva pitanja i prigovore, ističe, te se, ako se dogodi nesporazum, trude pronaći rješenje i u potpunosti informirati zaposlenika. Upoznata je također sa slučajem već spomenute objave na društvenoj mreži:

– U ovom slučaju dotični gospodin, koji je pokrenuo lavinu ovih objava protiv Manpowera, raskinuo je ugovor prije isteka ugovora samovoljno, a mi smo obvezni postupati u skladu s mišljenjem Porezne uprave koje je objavljeno 1. siječnja 2018. na stranicama Porezne uprave. Djelatnik je radio preko Manpowera na ugovor o radu, a ne na studentski ugovor. S obzirom na mišljenje Porezne uprave svaki bi poslodavac trebao postupati u skladu s istim. Djelatniku smo nastojali objasniti proceduru nakon pritužbe na isplaćenu plaću, međutim djelatnik nije htio surađivati. 

Ova objava prouzrokovala je veliki broj komentara u kojima ljudi iznose svoja i tuđa neugodna iskustva, no nije riječ direktno o agenciji, nego o poslodavcima kod kojih su osobe bile zaposlene. Jedan student ispričao nam je svoju priču prema kojoj su on i kolega radili u skladištu gdje je u periodu od početka ožujka do kraja travnja odradio 10 radnih dana teškog fizičkog posla, za čiju je isplatu čekao 60 dana uz značajne probleme.

– Studentski ugovor dostavio sam osobno u Manpower urede u razdoblju do 10. ožujka te mi je rečeno da će isplata biti do 15. ožujka. Prvi novac, nakon sto poziva i molbi prema Manpower agenciji na račun SC-a, dobio sam 26. travnja 2018. U dogovornom radu radni sat mi je plaćen 30kn. U 10 radnih dana skupio sam 60 sati te je očekivana isplata trebala iznositi 1800kn. Međutim, isplaćen sam sa svega 975kn. Za to nije kriv direktno Manpower već skladište u kojemu smo radili jer su nam pisali manje radnih sati, dok mi je ostatak novca isplaćen 16. svibnja. Na sve ovo žalio sam se pravobraniteljici studenata, no nisam želio ići dalje zbog ogorčenosti i manjka vremena i snage. 

Prema informacijama iz ove Facebook objave, ali i iz brojnih drugih iskustava, ne teče svaki posao glatko, a proces žalbe zahtijeva puno vremena, novca i živaca. No važno je da prije nego što javno napadnete određenu agenciju i time si navučete razne tužbe na vrat, pokušate problem razriješiti s onima koji su za to odgovorni.

FOTO: PIXABAY