LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
zabrinutost liječnika

Zastrašujuć svijet BarbieBotoxa: mlade djevojke ga koriste kako bi stanjile vrat

Korištenje ubrizgavanja botoksa u trapezius u kozmetičke svrhe nije službeno odobreno već je "off label" ili "neoznačeno".

Korištenje ubrizgavanja botoksa u trapezius u kozmetičke svrhe nije službeno odobreno već je "off label" ili "neoznačeno".

Nedavni viralni trend, proizašao s društvene mreže TikTok, je „Barbie botox“. Otkako je u srpnju izašao film „Barbie“ znatno je porasla potražnja za ovim kozmetičkim zahvatom. Hashtag BarbieBotox ima preko 11 milijuna pregleda na TikToku, prenosi Reuters.


Life in plastic

 

Liječnici su za takav zahvat inače koristili ubrizgavanje botulinum toksina, lijekova koji bi se ubrizgali u trapezoidne mišiće gornjeg dijela leđa. Postupak je služio za liječenje migrena i bolova u ramenima. No, sada ga mlade djevojke koriste kako bi stanjile vrat u namjeri da izgledaju što više poput Barbie odnosno glumice iz filma; Margot Robbie. Ovaj trend upravo je kontraefekt filma koji je trebao osnažiti žene.
 

Prema riječima Predsjednika Zaklade za plastičnu kirurgiju Scota Glasberga: „one žele manji opseg vrata, vitkiji, oblikovaniji vrat“, rekao je za Reuters.


Ubrizgavanje botoksa u trapezius u kozmetičke svrhe nije službeno odobreno, već je „off label" ili „neoznačen“. Naime, Američka Agencija za hranu i lijekove odgovornost za uporabu ovog postupka stavlja na liječnike. Oni sami moraju procijeniti da je postupak medicinski primjeren.


Raste zabrinutnost liječnika

 

Upravo je porast korištenja ovog postupka među mladim ženama, razlog zabrinutosti liječnika. Iako se ovi toksini smatraju općenito sigurnima, postoji rizik od komplikacija. Odnosno, ako se ne ubrizgaju pravilno mogli bi utjecati na susjedne mišiće i oslabiti ih na nekoliko mjeseci. Također, liječnici upozoravaju kako neke klinike nisu kvalificirane za provođenje ovog zahvata, a i korištenje istog još nije podržano znanošću.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA