LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
'Idealna tjelesna težina'

Prestanite se opterećivati kilogramima! Vaga je loš pokazatelj, stvar je puno kompleksnija nego što mislite...

Kako ovaj tekst ne bi poslao krivu poruku i prerastao u nepotrebnu opsesiju, odmah ćemo naglasti da pojedinac svoju idealnu tjelesnu težinu treba definirati subjektivno i vjerojatno je najidealnija kilaža ona u kojoj se najbolje osjećate.

Kako ovaj tekst ne bi poslao krivu poruku i prerastao u nepotrebnu opsesiju, odmah ćemo naglasti da pojedinac svoju idealnu tjelesnu težinu treba definirati subjektivno i vjerojatno je najidealnija kilaža ona u kojoj se najbolje osjećate.

Sama znanost o genetici kazuje kako na svijetu ne mogu postojati dvije potpuno identične osobe. Kao i sva živa bića, tako i čovjek u sebi sadrži individualan raspis genetskog koda te je samim time svaki pojedinac individua za sebe.

U novijoj povijesti čovječanstva, ljudi su sve više počeli voditi brigu o sebi i svom izgledu. U tu skupinu briga spada i kontrola tjelesne težine koja je kod nekih prerasla u nepotrebnu opsesiju. Naravno, prvenstveno iz zdravstvenih razloga, poželjno je kontrolirati težinu, ali ona ne odašilje realnu sliku i svakako nije u potpunosti točan parametar, odnosno ne mora biti kompatibilna s odrazom u ogledalu.
 

Pojam idealne tjelesne težine

 
Kao što smo na početku teksta naglasili, svi smo mi različiti te je stoga i idealna tjelesna težina individualna stvar. Ako za primjer uzmemo dvije osobe identične visine i brojke kilograma, primijetit ćemo jasnu razliku, jedna osoba može izgledati deblje (punije, op. a.), dok druga u oku promatrača djeluje mršavije. Dakle, idealna tjelesna težina ovisi o mnogo parametara, a neki od njih su rasa, dob, spol, građa tijela, postotak mišićne mase i masnog tkiva itd. Na bespućima interneta lako su dostupni razni BMI  kalkulatori koji će na osnovu tri podatka izračunati vaš indeks tjelesne mase. Prema brojci koje dobijete, svrstavate se u skupinu pothranjenih, onih s normalnom tjelesnom težinom, gojaznih ili pretilih. Ako je vaš BMI između 18,5 i 24,99, prema klasifikaciji spadate u osobe s normalnom tjelesnom težinom. Najveći problem ovog pristupa jest taj što se u obzir uzimaju samo visina, težina i spol. Pojednostavljeno rečeno, profesionalni sportaš visok 180 cm i težak 95 kilograma, prema teoriji indeksa tjelesne mase spada u kategoriju osoba s prekomjernom tjelesnom težinom. Dakle, vrlo lako možemo zaključiti da BMI također nije previše relevantan jer profesionalni sportaši imaju znatno veći postotak mišićnog tkiva u odnosu na prosječnog čovjeka. 
 

Pravilan pristup

 
Kako ovaj tekst ne bi poslao krivu poruku i prerastao u ranije spomenutu nepotrebnu opsesiju, odmah ćemo naglasti da pojedinac svoju idealnu tjelesnu težinu treba definirati subjektivno i vjerojatno je najidealnija kilaža ona u kojoj se najbolje osjećate. Ipak, ako želite dobiti objektivno stanje, najbolje je upotrijebiti kalkulator tjelesne masti*. Ovaj alat je znatno bolji pokazatelj u odnosu na BMI, a razlog je taj što se u jednadžbi koristi znatno veći broj parametara. Osim visine, dobi i težine, u body fat kalkulator unosi se obujam struka, a u pojedinim varijacijama potrebno je izmjeriti i volumen vrata, bedara, kukova i slično. Rezultat mjerenje predstavlja postotak tjelesne masti koji definitivno više toga otkriva od klasičnog vaganja. 

*Primjer kalkulatora za izračunavanje postotka tjelesne masti.
FOTO: PIXABAY