LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
VODIČ ZA STUDENTE

Koliko vrijedi 1 ECTS-bod i što sve obuhvaća?

Sigurno ste barem jednom čuli ili iskusili horor-priču o višetjednom učenju popraćenom mizernom prolaznošću i tek dovoljnim ocjenama iz predmeta koji nosi svega 2 ECTS-boda. Potaknuti time zavirili smo u pojedine izvore kako bismo provjerili što u njima piše o ECTS-bodovima i ovakvim slučajevima.

Sigurno ste barem jednom čuli ili iskusili horor-priču o višetjednom učenju popraćenom mizernom prolaznošću i tek dovoljnim ocjenama iz predmeta koji nosi svega 2 ECTS-boda. Potaknuti time zavirili smo u pojedine izvore kako bismo provjerili što u njima piše o ECTS-bodovima i ovakvim slučajevima.

Često se može čuti studente kako se žale da određeni predmet nosi premali broj ECTS-bodova u odnosu na to koliko je zahtjevan za naučiti, a onda i položiti. Kako takve tvrdnje ne bi bile pusta tlapnja, dobro je znati što je uopće ECTS te koliko on zaista vrijedi.

ECTS-bodovi predstavljaju brojčanu vrijednost pridodanu pojedinom predmetu. Ta vrijednost označava rad studenata koji je potreban za ispunjavanje svih predviđenih obveza u predmetu. Drugim riječima ECTS-bodovi predstavljaju rad studenata koji je potreban za postizanje ciljeva programa izraženih u terminima očekivanih ishoda učenja i stečenih kompetencija.
 
VEZANO: ECTS-bodove moguće je ostvariti i izvan studija

Svaki ECTS-bod ima i svoju konkretnu vremensku vrijednost, barem načelno.

– 1 ECTS-bod odgovara radnom opterećenju studenta od 25 do 30 radnih sati, uključujući aktivnu nastavu, ispite i sve aktivnosti potrebne za polaganje ispita. – piše u Pravilniku o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

Budući da se unatoč ovome i dalje mogu čuti horor-priče o višetjednom ozbiljnom učenju odgovornih studenata te mizernoj prolaznosti i tek dovoljnim ocjenama iz predmeta koji nosi svega 2 ECTS-boda, postavlja se pitanje zašto studentska stvarnost nije usklađena s ovom konkretnom točkom Pravilnika.

O ovom konkretnom pitanju progovara i Vodič za korisnike ECTS-a ističući kako osiguravanje i trajno unapređivanje kvalitete primjene ECTS-a treba biti provedeno uz odgovarajuće procese procjene poput praćenja, unutarnjeg i vanjskog vrednovanja kvalitete te prikupljanja povratnih informacija studenata

– Pri procjeni uspješnosti programa (uključujući ishode učenja, radno opterećenje i metode vrednovanja) upotrebljavat će se niz pokazatelja. Oni mogu uključivati visoke stope odustajanja od studija ili neuspješnosti, kao i dulje vrijeme potrebno za završetak studija. Program se može smatrati uspješnim kad su njegovi ciljevi ostvareni u određenom roku, odnosno kad studenti steknu definirane ishode učenja, prikupe potrebne bodove i steknu kvalifikaciju kako je planirano programom. – stoji u Vodiču za korisnike ECTS-a.

Za još korisnih i manje poznatih informacija koje bi vam mogle pomoći u vašem studiju, pogledajte našu seriju članaka pod nazivom Vodič za studente.

FOTO: UNSPLASH