LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zimski problemi

Osam razloga zašto vam je uvijek hladno

Ponekad nisu samo niske temperature uzrok pothlađenosti tijela, već pozornost treba obratiti i na biološke razloge. Organizam se, zbog nedostatka nekog vitamina ili proteina, nije u stanju ugrijati pa čak ni u duplim slojevima odjeće.

Ponekad nisu samo niske temperature uzrok pothlađenosti tijela, već pozornost treba obratiti i na biološke razloge. Organizam se, zbog nedostatka nekog vitamina ili proteina, nije u stanju ugrijati pa čak ni u duplim slojevima odjeće.

Svi imate onog prijatelja kojem je uvijek hladno. Ili ste možda vi ta osoba. Debeli džemperi, duple majice, termo čarape te šal, kapa i rukavice kao neizostavni modni dodaci koji su uključeni u vašu svakodnevnu rutinu. Već s pojavom prvog jesenskog povjetarca vade se zimski kaputi iz dna ormara. Ako je tako, možda osim uobičajene izlike prirodno sam zimogrozan/na postoje i neki drugi razlozi koje donosimo u nastavku.

1. Problemi sa štitnjačom

Probleme s hladnoćom može izazvati hipotireoza, odnosno smanjeno djelovanje i izlučivanje hormona štitnjače. To uzrokuje usporavanje metabolizma i onemogućava tijelu da se zagrije. Neki su od drugih simptoma hipotireoze opadanje kose, suha koža ili umor.

2. Loša cirkulacija

Najčešća su posljedica loše cirkulacije hladna stopala i ruke dok je ostatak tijela topao. Sante leda umjesto ruku i stopala rezultat su lošeg dotoka krvi. Neki od uzroka mogu biti problemi sa srcem ili pušenje.

3. Nedostatak masti

Zbog nedostatka masti u organizmu, tijelu je teško održavati normalnu temperaturu. No misli se na zdrave masti poput onih koje se dobivaju iz orašastih plodova ili sjemenki, a ne na pretrpavanje junk foodom uz izliku grijanja.

4. Pothranjenost

Uz prije naveden nedostatak masti, veliki problem može biti i nedostatak kilograma. Sve to dovodi do loše funkcije metabolizma koja onemogućuje tijelu da se utopli.

5. Nedovoljan unos tekućine

Voda ima važnu funkciju u grijanju tijela jer ona polako oslobađa toplinu po cijelom organizmu. Ako je unos tekućine prenizak, tijelo je dehidrirano i neće moći pravilno obavljati svoju zadaću.

FOTO: Pixabay

6. Nedostatak željeza

Uloga je željeza u organizmu pomaganje krvnim stanicama u prenošenju kisika tijelom koje dostavljaju toplinu i nutrijente u stanice. Nedostatak željeza također može pridonijeti razvijanju hipotireoze. Unošenjem hrane poput špinata ili brokule koji su bogati željezom može se spriječiti taj nedostatak.

7. Nedostatak vitamina B12

Crvene krvne stanice prenose toplinu kroz tijelo, no ako nema dovoljno krvnih stanica nema ni topline. Vitamin B12 tu je ključan jer je upravo on zaslužan za proizvodnju istih. Može ga se dobiti kroz mliječne proizvode, jaja, meso te ribu.

8. Manjak sna

Učestala neispavanost ima negativne i psihičke i fizičke učinke. Loše utječe na hipotalamus, dio u mozgu zadužen za regulaciju topline. Pritom, nedostatak sna također loše utječe na metabolizam što dovodi do pothlađenosti.

FOTO: PIXABAY