LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
50 Poems for Snow

Festival zbog kojega se i ove godine nadamo da će snijeg zabijeliti gradove

Zima i snijeg svake su godine predviđeni za festival pod nazivom 50 Poems for Snow čiji datum nikada nije unaprijed određen.

Zima i snijeg svake su godine predviđeni za festival pod nazivom 50 Poems for Snow čiji datum nikada nije unaprijed određen.

Jedan od najneobičnijih pjesničkih festivala na svijetu pokrenut je 2012. godine u Zagrebu, na ideju Saše Šimprage, u organizaciji s pjesnikom Aleksandrom Hutom Konom, a planiran je i za ovu godinu.

Radi se o neprofitnom međunarodnom festivalu poezije 50 Poems for Snow koji je do sada održan u više od 37 gradova i 16 zemalja diljem svijeta i Europe. Okvirni datum uvijek je određen, no s vremenom se mijenja i to je specifičnost ovoga festivala, točan datum nikada nije unaprijed poznat. Održava se jednom godišnje u svakome gradu prvu večer nakon pada obilnijeg snijega, noću i na otvorenom. Tada pjesnici i pjesnikinje izvode nekoliko svojih pjesama uz jednu pjesmu autora ili autorice komu je te godine festival posvećen. Ovosezonsko izdanje posvećeno je velikom španjolskom autoru Federicu Garciji Lorci.

Nadali smo se snijegu u prosincu, kada je trebalo biti održano deseto izdanje manifestacije, no ono je sada već pomaknuto u novu godinu, u siječanj. Kako je snijega svake godine sve manje, festival je sve teže održati i zbog toga ova manifestacija također ukazuje na probleme klimatskih promjena i potiče ljude da se o tome osvijeste.

Festival je posveta pisanju, čitanju i poeziji. Kroz godine se pokazalo kako privlači sve više zaljubljenika u pisanu riječ koji sat vremena uživaju u idiličnoj atmosferi parkova prekrivenih snijegom, ove godine uz Lorcino stvaralaštvo.

Poetično ime festivala za sobom vuče i čarobno okruženje u kojemu se posjetitelji i pjesnici nalaze, tada zajedno 15 – 20 minuta uživaju u zimskoj čaroliji uz pjesničke izvedbe. Organizatori navode kako nastoje da sve bude spremno prije zime kako bi onda, kada ona napokon dođe, ostali samo u iščekivanju snijega.

Poster ovogodišnjeg festivala možete pogledati na linku, a preko njega također možete pronaći svoj grad i pratiti gdje i kada će se okupiti svi ljubitelji poezije.

Nadamo se ovogodišnjem zimskom pokrivaču kako bi se festival mogao održati. Najava snijega donosi i najavu događaja barem 24 sata prije nego bi se trebali okupiti u zimskoj čaroliji gradskih ulica i parkova.

FOTO: STUDENTSKI.HR, CANVA