LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravlje i ljepota

Isprobajte šišanje po lunarnom kalendaru, moglo bi vas oduševiti

Mjesec i njegove mijene utječu na naš život na mnogo načina, a isto tako utječu i na rast i izgled naše kose - zato ne bi bilo loše planirati odlazak frizeru prema lunarnom kalendaru.

Mjesec i njegove mijene utječu na naš život na mnogo načina, a isto tako utječu i na rast i izgled naše kose - zato ne bi bilo loše planirati odlazak frizeru prema lunarnom kalendaru.

Kao što si možda i sama primijetila, Mjesec ima utjecaj na to kako se ponašamo i kako se osjećamo. No, malo nas je znalo za ovaj Zemljin satelit i njegove mijene utječu i na brzinu kojom raste naše kosa - i to ne samo kosa, već i sve ostale dlačice na tijelu. Osim toga, u neke je dane lunarnog kalendara mudrije bojiti kosu nego u druge, jer kosa tada navodno bolje primi boju. Isto vrijedi i za proizvode ze njegu - u određenim razdobljima u mjesecu vlasi će naprosto bolje upiti hranjivu masku ili pakung. 

Još nema dovoljno znanstvenih istraživanja koja bi dokazala ove teze, ali praksa pokazuje da možda ima nešto u njima. Uostalom, najbolje da probaš sama. No, najprije trebaš znati što je lunarni kalendar.

Lunarni kalendar

Lunarni kalendar također sadrži 12 mjeseci, ali svaki traje 29 ili 30 dana pa ukupno jedna godina broji 354 dana. Dan traje 24 sata, a svaki tjedan ima 7 dana. Svakih 28 dana Mjesec prolazi kroz 4 faze.

Svaka mjesečeva mijena traje 7 dana, a nazivaju se: mlađak ili mladi mjesec, prva četvrt, pun mjesec ili uštap te zadnja četvrt. Još su naši stari znali da je faze rasta Mjeseca najbolje iskoristiti za planiranje i početak novih projekata jer tada dolazi i do rasta naše energije.

S druge strane, kod faze opadanja Mjeseca preporučljivo je usporiti ritam, meditirati i opuštati se. Zanimljivo je da u ovoj fazi rane brže zacjeljuju i općenito je idealna za oporavak. Ova se pravila i dana danas koriste u vrtlarstvu.

Osim na biljke, životinje i razinu mora, mjesečeve mijene imaju i utjecaj na naš organizam. Svima nam je poznata mjesečeva dijeta, ali čak i ako ne želiš smršaviti, dobro je u fazi od mladog mjeseca do uštapa jesti manje kaloričnu hranu i piti više tekućine jer je ovo vrijeme kad se tijelo oslobađa toksina.

7 savjeta za zdravu i sjajnu kosuMjesec i naša kosa

U nekim mjesečevim fazama kosa bi dakle trebala rasti brže, u drugima sporije.

Kosa bi trebala rasti sporije u ovim razdobljima:
• 25. 8. - 26. 8. 2022.
• 21. 9. - 24. 9. 2022.
•19. 10. - 22. 10. 2022
• 15. 11. - 19. 11. 2022.
• 12. 12. - 16. 12. 2022.

Kosa će navodno rasti brže ovih dana u godini:

5 savjeta za bojanje kose kod kuće


• 28. 8. - 29. 8. 2022.

Općenito, kosa bi trebala rasti brže u fazama kad Mjesec raste, pa su ti dani idealni za šišanje ako ti je namjera ojačati tanku ili ispucalu kosu. Osobito će duga kosa profitirati od šišanja vrhova tijekom dana mladog mjeseca jer će dobiti na sjaju i vitalnosti. S druge strane, ako samo želiš što duže zadržati oblik, pametnije je posjet frizeru planirati u dane opadanja Mjeseca. U vrijeme punog mjeseca najbolje je otići frizeru ako trebaš učvrstiti korijene vlasi.

Mjesec i bojenje kose

Ako imaš u planu postupak izbjeljivanja kose, odaberi dane kad je Mjesec u opadanju jer je tada najslabiji pigment kose. I obrnuto: ako planiraš na kosu staviti boju ili preljev, biraj dane kad Mjesec raste jer tada vlasi najbolje primaju boju i kosa će biti sjajna, a boja intenzivnija. 

Najbolji dani za bojenje kose do početka iduće godine:
• 29. 7 - 11. 8. 2022.
• 28. 8 - 9. 9. 2022.
• 26. 9. - 8. 10. 2022.
• 26. 10. - 07. 11. 2022.

Crvi, dlake i novčići u zagrebačkoj menzi: Evo što kažu iz Studentskog centra...odgovornost je preuzeta, ali ne u potpunosti


• 24. 11 - 07. 12 .2022.
• 24. 12 - 6. 1. 2023.
FOTO: UNSPLASH