LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Njega kose

7 savjeta za zdravu i sjajnu kosu

Donosimo savjete za njegovanje kose nakon dugog izlaganja ljetnim vrućinama i morskoj soli.

Donosimo savjete za njegovanje kose nakon dugog izlaganja ljetnim vrućinama i morskoj soli.

Polako se bliži kraj ljeta i početak akademske godine, a vašoj kosi potrebna je intervencija. Morska sol i dugo izlaganje suncu ostavili su vašu kosu svjetlijom, ali suhom i bez sjaja. Ne brinite se, vašim vrhovima možda nema spasa, ali možete povratiti sjaj u kosi ako poslušate ovih nekoliko savjeta prema Healthlineu.


Redovito šišanje vrhova


Prvi je korak prema zdravoj i sjajnoj kosi šišanje ispucalih vrhova. Kosa će vam nakon toga izgledati zdravije. Nemojte se brinuti o tome da će vam kosa izgledati kraće već se fokusirajte na njezino zdravlje.
 

Šampon za pročišćavanje


Prilikom pranja kose važno je izabrati dobar, pročišćavajući šampon koji će vam pomoći u otklanjanju nakupine proizvoda na vlasištu i otvaranju pora. Ako su pore vlasišta zatvorene, prirodno ulje koje vaše vlasište proizvodi neće moći njegovati kosu. Također, važno je dobro umasirati šampon u kosu, ali i temeljito isprati.
 

Ispiranje hladnom vodom


Toplina služi za otvaranje kutikula kose, što je odlično na početku pranja, ali da bi se zadržala vlaga u kosi, preporučuje se korištenje hladne vode pri posljednjem ispiranju.
 

Prehrana


Zdravlje kose ovisi i o načinu prehrane, primjerice masne kiseline koje se nalaze u avokadu i ribi sadrže zdrave masti koje imaju benefite za kosu i kožu. Preporučuje se konzumacija namirnica poput orašastih plodova, borovnica, špinata i slično.
 

Četka za kosu


Investicija u kvalitetnu četku za kosu isplatila bi vam se. Četke napravljene s plastičnim ili najlonskim čekinjama mogu uzrokovati prekomjerno povlačenje i lomljenje kose. Preporučuje se korištenje četki s prirodnim vlaknima, poput onih od vepra, odlične su za zaglađivanje kose bez elektriciteta. Uz to, ravnomjerno raspoređuju prirodna ulja duž cijele kose.


Izbjegavajte toplinsko oblikovanje kose


Prekomjerno feniranje, peglanje ili kovrčanje uzrokuje oštećenja na kosi. To se događa jer toplina uzrokuje otvaranje zaštitnog vanjskog sloja kose zbog čega ona postaje osjetljivija.
 

Izbjegavajte proizvode sa sulfatima i silikonom


Obratite pozornost na sastav šampona prilikom iduće kupovine jer sulfati i silikoni dugoročno isušuju i stvaraju naslage na kosi. 

Neka vas ovih nekoliko osnovnih koraka prati na vašem putovanju prema zdravijoj i sjajnijoj kosi. 
FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA