LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stožer civilne zaštite RH

Danas 70 novozaraženih, neki će studenti spadati u prioritetne skupine za testiranje

Danas je među 3268 testiranih zabilježeno 70 novozaraženih osoba u Hrvatskoj.

Danas je među 3268 testiranih zabilježeno 70 novozaraženih osoba u Hrvatskoj.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 70 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2002, a među njima je 297 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru 24 pacijenta. 

Pet je osoba preminulo pa su od 25. veljače 2020, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno zabilježene 14 992 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 253 preminulo. Ukupno se oporavilo 12 737 osoba, od toga 201 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9159 osoba, a do danas su ukupno testirane 262 132 osobe, od toga 3268 u posljednja 24 sata.

Testiranje i izolacija

Očekuju se nove upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a kako doznaje Nova TV, riječ je o izmjenama vezanima uz trajanje izolacije i prioriteta za testiranje pa bi se za oboljele s blagim ili umjerenim simptomima izolacija skratila s minimalno 14 dana na minimalno 10 dana od početka bolesti. Sve to uz uvjet da je osoba najmanje 24 sata bez simptoma i bez temperature bez primjene lijekova.
 
Također, kako prenosi Nova TV, uskoro će se na koronavirus testirati u prvome redu one koji se bave zanimanjima koja podrazumijevaju rad s rizičnim skupinama, zatim oni koji su potencijalno prenijeli zarazu na velik broj ljudi, nakon čega slijede same rizične skupine. Morat će se testirati čak i oni koji nemaju simptome ako rade u zdravstvenim ustanovama ili u domovima za starije i nemoćne, što uključuje učenike i studente koji odrađuju stručnu praksu u zdravstvenim domovima i domovima za starije.
FOTO: UNSPLASH