LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
čežnja za domom

8 načina da pobijedite nostalgiju za domom ako studirate u drugom gradu

Studiranje daleko od kuće može biti teško.

Studiranje daleko od kuće može biti teško.

Za studiranje se često kaže kako je najbolje razdoblje u životu i nedvojbeno je da je to najzabavnije iskustvo, no bez sumnje može biti jako teško biti daleko od doma ako studirate u gradu u kojem niste odrasli. Dovoljno je teško biti student s obavezama, a kamoli biti stotinama kilometara od obitelji, prijatelja i ono najvažnije - mamine kuhinje. 

Zato vam donosimo 8 načina koji će vam pomoći da se oslobodite stresa, ostanete povezani s domom i da se što bolje zabavite


1. Video poziv s obitelji i prijateljima

Davno su prošli dani kad se teško stupalo u kontakt s najbližima. Zato, ako vam nedostaju vama najbitniji ljudi, iako ste možda kilometrima daleko, također ste udaljeni i samo jednim klikom. Videopoziv savršen je način održavanja kontakta na daljinu i omogućava vam da ostanete u toku sa životima obitelji i prijatelja, ali i brzi razgovor koji vam nedostaje dok studirate daleko od doma.

2. Razgovor s istomišljenicima

Niste jedini koji osjećaju nostalgiju za domom. Na faksu možete pronaći kolege koji se nalaze u istom scenariju kao i vi te se osjećaju isto. Uvijek je bolje popričati s nekim tko vas razumije, nego pustiti emocijama da se nakupljaju, a s kim bolje popričati nego s ljudima koji znaju kroz što prolazite.

5 aktivnosti s prijateljima na plaži za odlično ljeto3. Produktivnost, produktivnost i samo produktivnost

Napravite produktivnu rutinu u kojoj imate postavljene planove učenja za svaki dan u tjednu. Zapisivanje u rokovnik uvijek je korisno jer možete vizualno vidjeti što trebate obaviti umjesto da to gurate pod tepih svaki dan. Možete se i udružiti s kolegama i udružiti se u grupu za učenje kako bi bili sigurni da nećete zabušavati. Na kraju, promjena okruženja kada su u pitanju mjesta za učenje može promijeniti vašu produktivnost.

4. Zapisivanje osjećaja

Ako imate problem ili osjećaj koji želite riješiti, ali ne želite nužno izraziti nekom drugom, zapišite to u dnevnik i možda ćete se iznenaditi koliko se bolje osjećate. Sastavljanje popisa i označavanje zadataka dok ih obavljate još je jedan zadovoljavajući način na koji zapisivanje stvari može pomoći kod tjeskobe i stresa.

5. Tjelovježba

Kako se pametno pakirati za ljeto?


Ne kaže se bez razloga, u zdravom tijelu zdrav duh! Vježbanje nije dobro samo za vaše fizičko zdravlje, već i za mentalno zdravlje. Brza šetnja vani između učenja ponekad je sve što je potrebno da vam poboljša raspoloženje i vrati vas na pravi put.

6. Radite stvari koje volite raditi i kod kuće

Možda jeste u drugom gradu, ali to ne znači da ne možete ponijeti malo doma sa sobom kud god pošli. Pobrinite se da radite stvari koje vas podsjećaju na dom ili koje radite kada ste kod kuće. Bilo da je riječ o hobiju ili o maminom receptu koji vam fali, radite sve ono što ste voljeli raditi kod kuće kako biste novo mjesto učinili ugodnijim.

7. Istražujte novi grad

Najbolji dio studiranja u drugom gradu je to što postoji toliko novih mjesta za istraživanje. Sjajan način da odvojite misli od nostalgije za domom je da isplanirate izlet po gradu i otkrivanje novih mjesta. Uvijek pomaže imati čemu se radovati. 

8. Briga o sebi

Rasprava u poduzetničkoj grupi: „Dobar student zapravo gubi vrijeme na fakultetu”Posljednje, ali definitivno ne manje važno, prakticiranje brige o sebi najvažnija je stvar koju možete učiniti kada vam fali dom. Uskladiti svoje učenje, društveni život i zdravu prehranu je lakše reći nego učiniti, pogotovo ako to radite sami, ali odvojite vrijeme za sebe i uzmite pauzu s vremena na vrijeme. Uvijek stavite sebe na prvo mjesto!

FOTO: PIXABAY