LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Brojne aktivnosti i rasprave

Zakoračite u prošlost na Festivalu povijesti Kliofest

Sutra započinje jedanaesto izdanje Festivala povijesti Kliofest, a ove će godine sudjelovati i studenti povijesti, kako bi mogli razmijeniti iskustva o studiranju te saznati o mogućnosti rada nakon fakulteta.

Sutra započinje jedanaesto izdanje Festivala povijesti Kliofest, a ove će godine sudjelovati i studenti povijesti, kako bi mogli razmijeniti iskustva o studiranju te saznati o mogućnosti rada nakon fakulteta.

Jedanaesto izdanje Festivala povijesti Kliofest obilježava svoj povratak od 7. do 10. svibnja 2024. godine, s bogatim programom izložbi, tribina, okruglih stolova, promocija knjiga i projekcija filmova. Ovogodišnji Kliofest donosi i dodjelu nagrada povjesničarima u nekoliko kategorija te obilježavanje Dana povijesti. Studenti povijesti s različitih fakulteta imat će priliku sudjelovati u aktivnostima i raspravama.

 

Glavni dio programa održat će se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, uz prodajne štandove knjiga, promocije knjiga u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića te projekcije filmova u sjedištu Poljske kulturne udruge Mikolaj Kopernik. Okrugli stolovi bavit će se značajnim obljetnicama, poput 500. obljetnice smrti Marka Marulića te 150. obljetnice početka rada modernoga Sveučilišta u Zagrebu.

 

Održat će se i tribine o raznim temama kao što su stari Egipat, Ivan Buković Ćiro, rapalska granica i arhivi u digitalno doba. Po prvi puta će se na tribini susresti i studenti povijesti s Filozofskog fakulteta, Fakulteta hrvatskih studija i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, kako bi razgovarali o studiranju, mogućnosti suradnje i o tome što nakon studija.

 

Uz domaće povjesničare, na festivalu će sudjelovati i gosti iz Češke, Makedonije, Poljske, Italije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Francuske te drugih zemalja. Bit će predstavljena portugalska izložba Naslijeđe Revolucije karanfila, a sudionici će imati priliku sudjelovati u predstavljanju novih knjiga i izdanja raznih institucija. Festival će također organizirati radionice za školarce u suradnji s Muzejom seljačke bune te kvizove za sudionike.

 

Dio programa bit će dostupan i na YouTube kanalu Kliofesta u suradnji sa studentima i profesorima Sveučilišta VERN’.

FOTO: YOUTUBE SCREENSHOT, KLIOFEST