LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Na današnji dan

Dopustite muzi Klio da vam otkrije tajne povijesti

Danas se u sklopu Kliofesta zanimljivim događajima širom Hrvatske obilježava Dan povijesti. Dođite, rastvorite korice knjiga, osjetite i kušajte povijest.

Danas se u sklopu Kliofesta zanimljivim događajima širom Hrvatske obilježava Dan povijesti. Dođite, rastvorite korice knjiga, osjetite i kušajte povijest.

Festival povijesti, Kliofest, nazvan prema muzi Klio, zaštitnici povijesti, započeo je 11. i traje do 14. svibnja. Među organizatorima manifestacije su Hrvatski nacionalni odbor za povijesne znanosti, Društvo za hrvatsku povjesnicu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica, Hrvatski državni arhiv i Hrvatski institut za povijest.

Središnje mjesto gdje se slavi povijest je Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u kojoj su organizirane izložbe, tribine, predavanja i predstavljanja knjiga. Povjesničari, arhivisti i muzealci će sve posjetitelje povesti na putovanje kroz povijest i otkriti da ona može biti uzbudljiva, zanimljiva i zabavna.

Ako želite otkriti čari prošlih vremena, danas je idealno vrijeme jer drugi put povjesničari širom zemlje obilježavaju Dan povijesti. U obilježavanje su se uključili muzeji, instituti, knjižnice i fakulteti. Izdvojili smo događaje koje su organizirali studenti i profesori odsjeka za povijest.

Putovanje kroz povijest započinjemo na Filozofskom fakultetu u Osijeku gdje možete prisustvovati predstavljanju publikacije Širenje bludnih ideja u Slavoniji – pojava anarhističkih ideja u radničkom pokretu Slavonije i predstavljanju časopisa studenata povijesti, Essehista, koje će se održati u Svečanoj dvorani fakulteta. Detalje pronađite na poveznici.

Zabavno-sportski program Mens sana in corpore sano – Igre kroz povijest: sport u antici i srednjem vijeku pripremili su Odsjek za povijest Filozofskog fakulteta u Rijeci i Udruga studenata povijesti Malleus. Uz izložbu studentskih poster prezentacija, bit će održano predstavljanje sportskih udruga i demonstracija vještina.

Odsjek za povijest Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli poziva vas na Dan otvorenih vrata na kojemu budući studenti mogu dobiti informacije o studiju povijesti. Održat će se i otvoreni sat za studente povijesti te niz predavanja za učitelje i nastavnike povijesti. Dodatne informacije pronađite na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Bogatstvo povijesti možete upoznati i u subotu kada se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održavaju radionice, tribina i kviz znanja s vrijednim nagradama. Izdvajamo radionicu Antički monopoli (na tlu Hrvatske) koju izvode studenti diplomskog studija stare povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom profesorice Jelene Marohnić. Čitav program pogledajte na mrežnim stranicama manifestacije.

Muza Klio je kroz povijest nadahnjivala brojne pisce i pjesnike da stvaraju remek djela. Dopustite da i vas odvede skrivenim putevima povijesti i otkrije vam barem neke tajne.  

FOTO: FLICKR/THALITA CARVALHO