LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju: Josip Kramarić

Učite, budite aktivni i dođite na 4. Studentsko hodočašće u Mariju Bistricu

U intervjuu s Josipom Kramarićem, predsjednikom Udruge zagorskih studenata, pročitajte kako je udruga došla na ideju organizacije studentskog hodočašća, kojim se projektima ponose i koji su im budući planovi.

U intervjuu s Josipom Kramarićem, predsjednikom Udruge zagorskih studenata, pročitajte kako je udruga došla na ideju organizacije studentskog hodočašća, kojim se projektima ponose i koji su im budući planovi.

Uoči 4. Studentskog hodočašća u Mariju Bistricu, koje se održava 8. lipnja u organizaciji Udruge zagorskih studenata, razgovarali smo s predsjednikom udruge Josipom Kramarićem.

Josip je student 4. godine Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Od rane dobi uključen je u razne neprofitne organizacije te je tu i nastao interes za iste. Volontirati s dobrom ekipom i stvarati pozitivne učinke, može li bolje? Geek je i gurman. S nekolicinom kolega i sadašnjim predsjednikom Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu Matom Damićem, pokrenuo je projekt Godišnje ekonomske konferencije, koja je u konačnici nagrađena Posebnom rektorovom nagradom.

Dobitnik je dekanove nagrade za akademsku godinu 2011./2012. Trenutno radi s kolegama na jednom zanimljivom festivalu o kojem ćemo uskoro saznati puno, puno više.

Kada je osnovana Udruga zagorskih studenata? Kada si se ti priključio i koji je primarni cilj udruge?

Udruga je osnovana 12. svibnja 2008. godine Prisutan sam u njoj od samog početka u funkciji potpredsjednika, a od listopada 2012. obavljam dužnost predsjednika. Miroslav Smetiško preko zajedničke prijateljice pristupio mi je u Opatiji na jednom studentskom izletu, izložio mi ideju koja je bila genijalna i jednostavno je morala uspjeti. Ekipa se brzo skupila i počelo se raditi. Temeljni cilj Udruge je okupljanje i druženje studenata s područja Hrvatskog zagorja te promicanje i zaštita njihovih interesa, kao i kulturnih i tradicijskih obilježja Hrvatskog zagorja. Mislim da smo zasad uspjeli u svom cilju.

Reci nam nešto o dosadašnjim aktivnostima udruge.

Udruga je prvo krenula s Noći zagorskih studenata te smo tu vrlo brzo uspjeli stvoriti brend koji je ostvario puni potencijal. Nakon toga smo preko Koordinacije studentskih zavičajnih udruga uspjeli prezentirati Udrugu i svoje lijepo Hrvatsko zagorje preko projekta Tko smo? Što smo? Odakle smo?, da bi nas sve to dovelo do projekta Studentskog hodočašća u Mariju Bistricu, gdje smo u zadnje tri godine ugostili nekoliko tisuća studenata iz svih krajeva Lijepe naše i BiH. Također smo sudjelovali u projektu Studentskog hodočašća u Vukovar.

Što vas razdvaja, a što spaja s drugim sličnim udrugama?

U početku smo među udrugama uočavali jako puno stvari koje nas razdvajaju i čine različitim od drugih udruga, no to je s vremenom nestalo i pretvorilo se u jedno veliko prijateljstvo. Shvatili smo da nema razlika između nas i da svi zapravo težimo istom cilju. Neki studentski projekti zaista su ujedinili studentsku populaciju i uklonili sve stereotipe koje su nam nametali.

Najbolji primjer za to bilo je prikupljanje humanitarne pomoći za poplavljena mjesta. Studenti su se unutar 24 sata mobilizirali, udruge digle na noge i krenulo se u pomoć. Nije bilo bitno tko kome pomaže, već su svi, rame uz rame, pomagali za zajednički cilj.

Smatram da neki projekti stvarno ne bi bili održivi da ne postoji veliko prijateljstvo među studentskim zavičajnim udrugama.

Zašto bi se netko nakon što pročita intervju priključio vašoj udruzi?

Prvenstveno zbog dobre ekipe. U udruzi stvarno imamo marljive ljude s puno ideja koje samo treba malo modelirati i pretvoriti u kvalitetne projekte. Uključivanje u udrugu također omogućuje stjecanje novih poznanstava koja uvijek dobro dođu kasnije. Nikad ne znaš kad ti netko može trebati, možda ga upoznaš baš u Udruzi.

Koji su vaši sljedeći projekti?

Najesen krećemo s dva nova projekta. Jedan je vezan uz maturante - u četiri srednje škole u Hrvatskom zagorju prezentirat ćemo mogućnosti studiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Drugi je vezan uz upoznavanje kulturne baštine Hrvatskog zagorja. Taj projekt namijenjen je prvenstveno studentima koji nisu s područja Hrvatskog zagorja, ali su dobrodošli svi, naravno. Također smo u finalnoj fazi pregovora s Gradom Zagrebom oko dobivanja službenih prostorija Udruge, kako bismo mogli zadovoljiti sve aspiracije naših mladih Zagoraca.

Što bi poručio za kraj našim čitateljima - studentima?

Za kraj bih poručio: „Učite, učite i samo učite!“ Završite fakultete i budite aktivni u udrugama. Nijedno znanje i iskustvo nije beskorisno. I, naravno, dođite u nedjelju na Studentsko hodočašće u Mariju Bistricu. Sve informacije o kartama, programu i samom događaju pročitajte na linku, a atmosferu s prošlogodišnjeg hodočašća pogledajte u videu.

FOTO: GORAN PEREŠIN