LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
QS World University Rankings: Europe 2024

Sveučilište u Zagrebu ostvarilo zavidnu poziciju na ljestvici najboljih u Europi

Na ljestvici je rangirano 688 institucija iz Europe, a svoje mjesto na listi pronašlo je šest hrvatskih sveučilišta.

Na ljestvici je rangirano 688 institucija iz Europe, a svoje mjesto na listi pronašlo je šest hrvatskih sveučilišta.

Najnovija „QS World University Rankings: Europe 2024“ ljestvica donijela je izvrsne vijesti za Sveučilište u Zagrebu koje se našlo na poziciji od 751. do 760. mjesta od ukupno rangiranih 1499 svjetskih sveučilišta, prenosi Universitas.

Taj zavidan rezultat pokazao se najboljim otkad se Sveučilište pojavilo na ovoj listi, davne 2012. godine. Sveučilište je zauzelo poziciju i na ljestvici QS Top Universities – rang-lista svih europskih sveučilišta koju je napravila britanska analitička tvrtka Quacquarelli260. Symonds. Radi se o međunarodnom rangiranju sveučilišta koje je izrazito cijenjeno u akademskoj zajednici.
 

Način ocjenjivanja 


Sveučilište u Zagrebu na toj ljestvici je zauzelo 260. mjesto od 688. institucija iz Europe. Prilikom ocjenjivanja Sveučilišta, gledalo se dvanaest kategorija – akademska reputacija, reputacija kod poslodavca, citati po radu, broj radova po istraživaču, međunarodna istraživačka mreža, ishodi zapošljavanja, omjer studenata i nastavnika, udio inozemnih studenata, udio inozemnih istraživača, omjer studenata koji odlaze na razmjenu, omjer studenata koji dolaze na razmjenu te održivost.


FOTO: UNIZG rezultati QS Top Uni./screenshot

Na ljestici se našlo još pet hrvatskih sveučilišta uključujući Sveučilište u Splitu koje se našlo na 479. mjestu, Sveučilište u Rijeci na 488. mjestu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku u sklopu zbirne pozicije od 531. do 540. mjesta te Sveučilište Sjever i Sveučilište u Zadru koje se u sklopu zbirne pozicije nalaze ispod 601. mjesta.

Poziciju najbolje ocijenjenog europskog sveučilišta zauzeo je Oxford, na drugom mjestu nalazi se ETH Zürich – Švicarski federalni institut za tehnologiju, zatim slijedi Sveučilište u Cambridgeu, Imperial College London te na petome mjestu University College London (UCL).
FOTO: STUDENTSKI.HR/PRIVATNI ARHIV, ANA KOLINGER