LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zelene tehnologije

Splitski FESB kreće s gradnjom brodova na električni pogon

– Vrijeme je izgradnje jednog broda, ovisno o vrsti i veličini, od godinu do godinu i pol, a cijena ne bi bila znatno veća od klasičnog broda iste veličine i namjene. – ističu s FESB-a.

– Vrijeme je izgradnje jednog broda, ovisno o vrsti i veličini, od godinu do godinu i pol, a cijena ne bi bila znatno veća od klasičnog broda iste veličine i namjene. – ističu s FESB-a.

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu potpisao je sporazum o suradnji na razvoju brodova na električni pogon.

– Stvara se gospodarsko-znanstvena jezgra koja bi trebala pridonijeti razvoju plovila na električni pogon i dati poticaj prema usmjeravanju gospodarstva na korištenje zelenih tehnologija. Ovaj iskorak potaknut je zelenim planom Europske unije kojim se do 2050. iz pomorskog putničkog prometa planira izbaciti plovila na klasični pogon i zamijeniti ih onima koja ne emitiraju stakleničke plinove. – istaknuto je na službenim stranicama FESB-a

Navedeno je kako je osnovna namjena plovila koji će se razvijati obalni putnički promet.

– Preliminarne analize ukazuju na mogućnost osiguravanja jednodnevne plovidbe, odnosno 150 do 200 nautičkih milja. Dnevnu plovidbu pratilo bi noćno punjenje baterijskog skladišta. Vrijeme je izgradnje jednog broda, ovisno o vrsti i veličini, od godinu do godinu i pol, a cijena ne bi bila znatno veća od klasičnog broda iste veličine i namjene. – pojašnjavaju s Fakulteta. 

Navode kako je ova inicijativa neposredni rezultat jednog od aktivnih projekata na FESB-u, financiranog iz strukturnih fondova. Istraživačka grupa koju predvodi izv. prof. Ozren Bego u njegovu sklopu razvija stacionarno baterijsko skladište koje će biti temelj plovila na električni pogon. 

– Potpisivanjem ovog sporazuma učinjen je bitan pomak prema primjeni novih tehnologija u području pomorskog prometa, a FESB se pozicionira u važno središte izvrsnosti u području baterijskih skladišta. – dodaju.

FOTO: STUDENTSKI.HR