LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Stručni i sveučilišni studiji

Prorektor Lazibat načelno zadovoljan Zakonom o HKO-u, osim nekih tehničkih opaski

Prorektor Lazibat komentirao je odluku Sabora Republike Hrvatske o svrstavanju studenata stručnih i sveučilišnih studija u Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Prorektor Lazibat komentirao je odluku Sabora Republike Hrvatske o svrstavanju studenata stručnih i sveučilišnih studija u Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Jedna od osoba koja se zalagala za distinkciju između stručnih i sveučilišnih studija jest prorektor za poslovanje Sveučilišta u Zagrebu Tonći Lazibat koji je prije nekoliko mjeseci u Potrazi istaknuo da studenti sveučilišnih studija uče kako se i zašto nešto radi, a studenti stručnih studija uče samo kako se nešto radi. Sada je prokomentirao izglasavanje Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kojim su ipak stavljeni na istu razinu.
Vezano: 
– Zadovoljan sam odlukom Sabora Republike Hrvatske. Novim Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru stručni preddiplomski i diplomski studiji, kao i diplomski specijalistički stručni studiji i diplomski sveučilišni studiji stavljeni su na različite razine cjelovitih kvalifikacija. Naime, umjesto dosadašnjih jedanaest, novim zakonom predviđeno je trinaest razina cjelovitih kvalifikacija. U skladu s time, preddiplomski stručni studiji stavljeni su na razinu 7, a preddiplomski sveučilišni na razinu 8; diplomski specijalistički stručni stavljeni su na razinu 9, a diplomski sveučilišni na razinu 10. Time je implementirana odluka Ustavnoga suda, s napomenom da bi u članku 12. i 13. u povezivanju istih kvalifikacija s ishodima učenja i ti trebali biti na različitim razinama. No to je samo tehnička opaska. – izjava je prorektora objavljena na službenim stranicama Sveučilišta.
Prisjetimo se, u petak, 19. veljače 2021, Sabor je izglasao Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru oko kojega su se studenti stručnih studija okupljeni u inicijativu 300=300 borili od prošle godine, kratko nakon što je Ustavni sud prihvatio prijedlog Sveučilišta u Zagrebu i pravnih fakulteta diljem Hrvatske prema kojemu stručni i sveučilišni studiji ne smiju biti na istoj razini.
FOTO: STUDENTSKI.HR