LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
#nisamtražila

Profesoru sa zagrebačkog Veterinarskog fakulteta, koji je seksualno uznemiravao studentice, uručen je otkaz

Protiv profesora s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u siječnju je, odlukom dekana, zbog više pritužbi na ponižavajuće ponašanje prema studenticama pokrenut stegovni postupak te je udaljen s radnog mjesta.

Protiv profesora s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u siječnju je, odlukom dekana, zbog više pritužbi na ponižavajuće ponašanje prema studenticama pokrenut stegovni postupak te je udaljen s radnog mjesta.

Dekan Veterinarskog fakulteta u Zagrebu Nenad Turk dao je otkaz profesoru kojeg su ranije ove godine devet bivših i tri sadašnje studentice prijavile za seksualno uznemiravanje i vrijeđanje, doznaje Telegram

Naime, sredinom je svibnja Stegovno povjerenstvo Veterine u svojem postupku zaključilo da je profesor s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju napravio tešku povredu radne dužnosti i protuzakonitim djelovanjem narušio ugled Fakulteta.

Profesoru je Stegovno povjerenstvo izreklo stegovnu mjeru otkaza ugovora o radu, no radilo se o prvostupanjskoj odluci, pa su u daljnjem postupku konzultirani Etičko povjerenstvo Veterinarskog fakulteta i Sindikalna podružnica Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

– Etičko povjerenstvo u lipnju je dalo mišljenje u kojemu zaključuje da sporno postupanje prijavljenog profesora nije bilo u skladu s načelima Etičkog kodeksa, odnosno da je utvrđeno postojanje elemenata seksualnog uznemiravanja i kršenje članka 12 stavak 1 Etičkog kodeksa. Na temelju toga je dekan dao profesoru otkaz. – objasnili su iz fakulteta za Telegram.

Sindikalne podružnice Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja složile su se da se optuženom profesoru da otkaz.
 

Vezano: 


Podsjetimo, protiv profesora s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu u siječnju je, odlukom dekana zbog više pritužbi na ponižavajuće ponašanje u razdoblju od 2008. do 2019. godine prema studenticama, pokrenut stegovni postupak, te je udaljen s radnog mjesta. Prijava zbog koje je suspendiran nije bila prva na račun tog profesora. Studentice su ga prijavile i 2018, no tada se ništa službeno nije pokrenulo. Profesor je samo u jednom od razgovora s Upravom fakulteta upozoren na ponašanje
 

Vezano: Na zagrebačkim fakultetima zasad više od 60 prijava seksualnog uznemiravanja


Početkom ove godine Sveučilište u Zagrebu bilo je preplavljeno prijavama za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje nakon pokretanja regionalne inicijative #NisamTražila. Osim na Veterinarskom fakultetu prijave su zabilježene na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu, Akademiji likovnih umjetnosti. 
FOTO: WIKIPEDIA