LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Usporedba studija na privatnom i državnom fakultetu

"Profesor na državnom fakultetu teško može dobiti otkaz pa zato i nije zainteresiran za rad"

Znate li koje su razlike između studija na privatnom i državnom fakultetu? Student Ivan Petarčić isprobao je oba načina studiranja te je s nama podijelio svoje mišljenje i iskustva s oba fakulteta.

Znate li koje su razlike između studija na privatnom i državnom fakultetu? Student Ivan Petarčić isprobao je oba načina studiranja te je s nama podijelio svoje mišljenje i iskustva s oba fakulteta.

Ivan Petarčić jedan je od rijetkih studenata koji su studirali i na privatnom i državnom fakultetu. Studirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a trenutno studira na RRiF-u – Visokoj školi za financijski menandžment. Ivan nam je otkrio koje su to sličnosti i razlike između državnog i privatnog fakulteta te na kojem je fakultetu, po njemu, bolje studirati. 

Koje su sličnosti i razlike između privatnog i državnog fakulteta? 

Sličnosti, bolje rečeno jednakosti su u pravima koja redovni studenti stječu kako na državnim fakultetima tako i na privatnim. Sličnosti su i u uvjetima za dobivanje potpisa, a to bi značilo da su studenti obvezni dolaziti na predavanja i vježbe.

Što se razlika tiče tu prije svega treba navesti uvjete u kojima se predavanja izvode. Na Ekonomskom fakultetu na predavanjima je znalo biti prisutno i oko sto studenata, u nekim predavaonicama ne bi bilo dovoljno stolica pa bi studenti sjedili po prozorima, klupama, podovima, na sve načine se snalazilo. U prostoriji sa toliko ljudi ako nisi sjedio u prvim klupama često nisi mogao ni vidjeti što bi predavač ili asistent pisao po ploči te naravno ni čuti. Znalo se događati da bi studenti došli na predavanje, a predavač se ne pojavi. Zamislite si da putujete sat - sat i pol i predavanje se ne održi. Zatim odnos predavača prema studentima je često bio neugodan, ali naravno to je do pojedinih osoba, bilo je njih i dobrih.

Kad sam došao na RRiF kao da sam došao na drugu planetu. Uvjeti u kojima se predavanja i vježbe odvijaju su ugodni, poticajni, grupe su male, materijale za predavanja dobijemo prije predavanja. Stvarno sam se ugodno iznenadio. U tome su definitivno u suprotnosti. Profesori, odnosno predavači, su daleko pristupačniji na privatnom fakultetu te se sa njima možete dogovoriti vezano za konzultacije i nije im nikada problem pomoći u objašnjavanju i rješavanju nekih pitanja bilo vezanih isključivo za njihov kolegij bilo za što drugo.

Je li istinit mit o privatnom fakultetu kao fakultetu koji platiš i ne moraš brinuti za prolazak?

Ne. I ja sam osobno imao takav dojam sve dok sam nisam upisao privatni fakultet. Možda na nekim privatnim fakultetima to i je tako, ali na RRiF-u definitivno nije. Žao mi je samo što smo zbog tog mita često u javnosti prikazani kao osobe sa kupljenom diplomom zbog čega velika većina poslodavaca odbija zaposliti osobe čim vide diplomu nekog privatnog fakulteta bez da testiraju znanje koje su stekli, a koje bi bez sumnje trebalo biti ključno kod zapošljavanja. Recimo nama sa RRiF-a ne može nitko parirati u pogledu računovodstva i poreza, jer nema fakulteta koji to toliko dobro i detaljno nudi studentima u nastavnom programu. Zbog toga većina studenata još za vrijeme studija ima osiguran posao, a zgodno je i napomenuti podatak da osoba sa završenim studijem na RRiF-u nema na burzi rada.

Koja je razlika u profesorima i dobivenom znanju na ta dva fakulteta?

Na oba fakulteta su profesori sa visokim znanjem, samo što se javlja problem što profesori na državnim fakultetima drže gotovo ista predavanja i propisuju istu literaturu kao i prije nekoliko desetaka godina što u današnjim uvjetima zasigurno nije primjenjivo. Smatram da se tu razlika najviše ističe zbog toga što profesor na državnom fakultetu teško može dobiti otkaz pa zato i nije zainteresiran za rad, dok na privatnom fakultetu to nije slučaj.

Recimo na RRiF-u postoji na kraju svakog semestra i anonimna anketa gdje se ocjenjuju profesori te je njima naravno u interesu da dobiju što bolju ocjenu jer im to znači i da će zadržati posao pa možda i iz tog razloga uvijek daju najviše što mogu na predavanjima i prilikom pripreme istih. Znanje koje stječu studenti RRiF-a je primjenjivo u praksi i svatko od nas je odmah nakon završetka studija spreman raditi u računovodstvu i financijama bilo u malom ili velikom trgovačkom društvu.

Najvažnija razlika je u aktualnosti i primjenjivosti znanja koje stječemo za razliku od onog koje se može steći na državnom fakultetu zbog čega smo mi definitivno u prednosti. Studenti na RRiF-u mogu biti zahvalni što je škola dio grupacije RRiF gdje rade jedni od najboljih stručnjaka vezano za računovodstvo, financije i porezne propise te su ti isti stručnjaci ujedno i naši predavači. Osim toga dostupna nam je i sva literatura izdana od strane RRiF plusa u pogledu knjiga, priručnika i časopisa koji izlazi mjesečno, a uz to možemo i prisustvovati seminarima u organizaciji RRiF Konzaltinga. Uz sve te pogodnosti koje nam RRiF pruža samo je na nama da se trudimo to što više iskoristiti i naravno sa što više znanja završiti fakultet.

Po tebi, na kojem je fakultetu bolje studirati?

Na privatnom, jer su uvjeti studija daleko bolji i kvalitetniji nego na državnom. Stvar je u tome što privatni fakulteti više ulažu u razvoj svojih programa i uvijek su u korak s vremenom u pogledu nastavnih planova, dok se kurikulumi na državnim fakultetima sporije prilagođavaju i često su zastarjeli pa ste često u situaciji da učite nešto što današnjim uvjetima ne vrijedi. Svakome bih radije preporučio RRiF nego bilo koju državnu ekonomiju, jer će sigurno moći dobiti više znanja koje odmah može primijeniti.

FOTO: PIXABAY