LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Fakultet hrvatskih studija

Predsjednica Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija objasnila proces i razlog promjene statusa Fakulteta

Mnogo studenata ne shvaća koliko je bila nužna promjena statusa Hrvatskih studija u fakultet. Predsjednica SZ-a Fakulteta hrvatskih studija otkrila je važnost ovakve promjene te za kraj ostavila nadahnjujuću poruku svim studentima.

Mnogo studenata ne shvaća koliko je bila nužna promjena statusa Hrvatskih studija u fakultet. Predsjednica SZ-a Fakulteta hrvatskih studija otkrila je važnost ovakve promjene te za kraj ostavila nadahnjujuću poruku svim studentima.

Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu razgovarao je s predsjednicom Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija, Marijom Barić Đurđević, koja je osobno promatrala i sudjelovala u procesu velikih promjena za tadašnje Hrvatske studije.

Kako bi oni koji nisu upoznati s Hrvatskim studijima lakše shvatili njihov nastanak te preimenovanje i stjecanje statusa fakulteta, odlučili smo predstaviti ukratko povijest Fakulteta. Hrvatski studiji osnovani su 1992. godine, za vrijeme Domovinskog rata. Nužna je bila potreba za uvođenjem određenih društvenih i filozofskih predmeta koji ili nisu postojali ili su bili opterećeni u ideološkom smislu. Marija kaže kako se i druge zemlje Europe mogu ponositi svojim velikanima, pa zašto ne bi i Hrvatska.

– Hrvatska povijest veliko je kulturno i intelektualno blago, a mi ga pokušavamo otkopati i pustiti da zasvijetli. – kaže Barić Đurđević.

Upravo zbog naših velikana na Fakultetu se mogu studirati psihologija, komunikologija, kroatologija, povijest, sociologija, filozofija i kultura te demografija i hrvatsko iseljeništvo.

Predsjednica Studentskog zbora Fakulteta hrvatskih studija otkriva kako od samog osnutka postoji ideja o promijeni statusa institucije. Prethodne dvije godine s velikim se zalaganjem radilo na uvođenju dvopredmetnih studija na diplomsku razinu. Time bi se studentima pomoglo sa što manjim opterećenjem steći diplomu iz dvije struke. Kada bi student prethodnih godina poželio upisati diplomski studij, morao bi upisati dva paralelna pod punim opterećenjem – što je dovelo do zaustavljanja samih studenata na odlučivanje upisivanja. Također, studirati su mogli samo studenti s dobrim ocjenama.

Jedna od najvažnijih promjena statusa bila je zapravo nepromjenjivost diplome. Hrvatski studiji bili su jedini odjel Sveučilišta u Zagrebu. Samo diplome studenata Hrvatskih studija potpisivao je Rektor. Drugima su bile potpisivane jedino doktorske povelje.

– Postajanjem fakultetom postajemo posve ravnopravna sastavnica Sveučilišta u Zagrebu. 

Marija Barić Đurđević vrlo je jasno dala do znanja da su studentsko zalaganje za dobar rad i pozitivne promjene nužni u visokoobrazovnoj instituciji. Studenti se moraju boriti za ostvarivanje svojih prava zato što bi inače neke odluke uvelike otežale studiranje. Kao primjer navela je Zakon o studentskom radu koji je inicirao Sveučilišni zbor. Njime su definirani minimalna satnica te prava i obveze studenata koji koriste mogućnosti rada u studentskim danima. Da toga zakona nije bilo, studente bi se iskorištavalo do maksimuma te bi mogli biti plaćeni i 10 kuna po satu – i sve to bilo bi legalno.

Marijina poruka ostalim studentima jest da je Studentski zbor zapravo prijatelj studentima, oni ih zastupaju i ulažu svoje slobodno vrijeme kako bi svima koji studiraju bilo bolje.

– Angažirajte se u studentskim udrugama, upoznat ćete divne ljude i to je prilika da steknete vještine koje će sutra biti odlučujuće na razgovoru za posao.

Kaže kako je potrebno ulagati u vlastito obrazovanje te posvetiti se tomu da budete najbolji u svojoj struci i danas-sutra mijenjate društvo.

FOTO: FACEBOOK