LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Konferencija udruga i zborova Sveučilišta u Zagrebu

Održana prva KUUZG-a: „Udruge su jedna od svjetlijih točaka Sveučilišta“

„Neki od nas organiziraju projekte, neki se bore za studentski standard, ali sve nas povezuje želja i rad usmjerena ka boljem životu studenata.“ 

„Neki od nas organiziraju projekte, neki se bore za studentski standard, ali sve nas povezuje želja i rad usmjerena ka boljem životu studenata.“ 

Studentski zborovi i studentske organizacije okupili su se na dugo iščekivanoj Konferenciji udruga i zborova Sveučilišta u Zagrebu, održanoj u petak, 12. siječnja. Posjetitelji i sudionici imali su priliku iz prve ruke slušati iskustva predstavnika studentskih udruga i zborova. 
 


VEZANO: Rektor najavio izgradnju sveučilišne sportske dvorane, novih kampusa, ali i akademskog trga


 

Organizacija događaja


Netom prije početka Konferencije, razgovarali smo s jednim od glavnih organizatora ovog događaja – Filipom Peruškom, potpredsjednikom Studentskog zbora UNIZG-a koji je ukratko opisao svoje iskustvo s organizacijom.
 

„Bilo je dinamično, napeto, ali sada smo tu. Mi smo jako zadovoljni odazivom kao Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i mislimo da imamo stvarno dobru inicijativu na rukama.“ – rekao je.


Upitali smo ga i je li Zbor zadovoljan aktivnošću i brojem studentskih udruga i organizacija na Sveučilištu.
 

„Apsolutno, ja mislim da su naše udruge jedna od svijetlih točaka Sveučilišta, ne samo našeg nego i svih u državi, i u biti je to i cilj bit ove konferencije. Imamo i pojedine studentske zborove, ali i udruge koje su, svaka u svom području, vrlo uspješne. Unatoč tome ovo je prvi put  da se one nalaze na jednom mjestu, imaju priliku upoznati se, a kamoli otvoriti raspravu o nekim pitanjima koja nas sve muče.“ – objasnio je.

 
FOTO: Studentsko predstavništvo - izazovi i prilike
 

Konstantna komunikacija sa studentima


Potpredsjednik nam je objasnio i trenutnu razinu komunikacije između Zbora i studenata, posebno kada su u pitanju problemi s kojima se studenti često susreću.
 

„Trenutno smo u stanju gdje se studenti reaktivno javljaju kada se dogodi neka situacija i to nije samo po sebi loše, ali naš cilj kao i cilj cijele konferencije je da dignemo komunikaciju između studenata i Zbora na neku razinu gdje je to konstantna komunikacija, gdje znaju da nam se uvijek mogu javiti, a ne samo kad se na primjer dogodi neki skandal. Nadam se da kroz cijelu konferenciju, ali i naš cjelokupni rad postižemo taj cilj.“ – napomenuo je.

 

Podloga za vašu budućnost.


Nakon razgovora s Filipom došlo je i vrijeme za službeni početak događanja – tom prilikom uvodnu riječ održao je rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji te istaknuo važnost ovog događaja, ali i samih studentskih organizacija.
 

„Studentske udruge i studentsko udruživanje je nešto što je ustvari podloga za vašu budućnost. Kroz udruge udružuju se oni koji jednako promišljaju i imaju jednake sposobnosti, želje da neki dio koji zajedno vole, unaprijede kroz rad određenih udruga.“ – rekao je.


Rektor se osvrnuo i na rad studentskih zborove pojedinih sastavnica te KUZZG-u naveo kao priliku da zborovi približe svoj rad studentima.
 

„Ovo je prilika da kroz Konferenciju pokažemo i studentske zborove na pojedinim sastavnicama, da budu življi, kreativniji, da motiviraju svoje članove jer tako mogu dodatno skrenuti pozornost na određene izmjene i dopune. Studentski zbor je važan element tijekom organizacije svih događanja vezanih za studente.“


FOTO: Rektor Stjepan Lakušić, Studenski.hr/ Ana Kolinger
 
Nakon rektora, prisutnima se obratio i naš raniji sugovornik, potpredsjednik Studentskog Zbora UNIZG-a i jedan od glavnih organizatora događaja, Filip Peruško.
 

„Po prvi puta na jednom mjestu okupili smo vodeće studente Sveučilišta u Zagrebu, ali i šire. Među nama su voditelji studentskih udruga, njihovi istaknuti članovi kao i demokratski izabrani predstavnici studenata na svim razinama. Neki od nas organiziraju projekti, neki se bore za studentski standard, ali sve nas povezuje želja i rad usmjerena ka boljem životu studenata.“ – rekao je. 


Nakon uvodnih govora održana su dva panela: Studentsko predstavništvo - izazovi i prilike i panel Kako uspješno voditi studentsku udrugu?, na kojima su predstavnici zborova i studentskih udruga imali priliku razgovarati o svom radu, iskustvu, očekivanjima i slično.
 

Treba promovirati rad svih udruga i tako ih približiti studentima


Predsjednik Financijskog kluba Stipe Bumber, predstavio je očekivanja studentskih udruga od zborova na drugom panelu.
 

„Pisanje esej Natječaja i njihovo prijavljivanje. Mi smo nekoliko godina jednu stigmu – mi to nećemo proći i nama će to propasti. Pa bi htjeli edukaciju u vezi pisanja Natječaja. Drugo, promocija našeg rada.“ – objasnio je Stipe i nadodao da treba promovirati rad svih udruga i tako ih približiti studentima, da ide što oni zapravo rade.


Jana Kic, predsjednica Europske udruge studenata prava Zagreb nadodala je problem financiranja samih udruga, za koji kaže da je užasno teško, pogotovo uz sveprisutnu inflaciju.

Nakon održanih panela, uslijedila je pauza za ručak, a zatim je Lana Par održala predavanje Studentske udruge i predstavništvo u inozemstvu. Nakon toga je održano praktično predavanje Financijskog kluba: Kako privući sponzore? te posljednje predavanje dana KSETCase study u event managementu - Job Fair. 

No, druženju ovdje nije bio kraj – organiziran je i veliki party u dvorani Pauk kod Studentskog doma „Stjepan Radić“ na kojem su se studenti mogli odlično zabaviti.
FOTO: STUDENTSKI.HR/ ANA KOLINGER