LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Nije bilo velike štete

O hakerskom napadu na osječki Građevinski fakultet oglasio se dekan

Počinitelj koji je zarazio računala virusom i onemogućio rad računala još je uvijek nepoznat.

Počinitelj koji je zarazio računala virusom i onemogućio rad računala još je uvijek nepoznat.

Tijekom vikenda nepoznati počinitelj je izvršio hakerski napad na službena računala koje koristi fakultet na području grada Osijeka, izvijestila je PU Osječko-baranjska. 

Za Jutarnji je dekan Građevinskog i arhitektonskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Damir Varevac, potvrdio da se radi o njihovom fakultetu. 

– Srećom, nije se dogodilo ništa veliko. Tri naša računala, koja su bila uključena, u nedjelju su u jutarnjim satima napadnuta kriptovirusom koji je zaključao sve datoteke i ostavljena nam je poruka da napadači traže otkupninu, ali bez konkretnog iznosa, nego po principu – što se prije javite manje ćete platiti. – rekao je Varevac za Jutarnji.

Napad je, istaknuo je dekan, vrlo brzo prepoznat i zaustavio se samo na tri računala jer je sustav odmah po prepoznavanju provale isključen. Imali su sigurnosnu kopiju na računalima – jedno je izuzela policija, a sva su potpuno resetirana. U tijeku je, navodi, i pregled ostalih računala, da se vidi ima li na njima kakvih skrivenih datoteka koje bi ponovnim pokretanjem mogle naštetiti. 

– U svakom slučaju, nije bilo velike štete, ali kako smo javna institucija koja posjeduje puno podataka, pa tako i one koji su zaštićeni GDPR-om, morali smo sve prijaviti policiji. – ustvrdio je Varevac.

Protiv nepoznatih počinitelja policija nadležnom državnom odvjetništvu podnosi posebno izvješće i nastavlja traganje za počiniteljima jer još uvijek nisu pronađeni.

FOTO: UNSPLASH