LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Hakerska djelovanja

Cyber-kriminal postaje sve češći u Hrvatskoj, dnevno bilježimo i do sedam milijuna kibernetičkih napada

Hakeri se pomoću ilegalnih radnji i prijevara pokušavaju domoći novca građana, a nerijetko su meta njihovih napada i državni resursi, javne institucije te razne javne usluge.

Hakeri se pomoću ilegalnih radnji i prijevara pokušavaju domoći novca građana, a nerijetko su meta njihovih napada i državni resursi, javne institucije te razne javne usluge.

Hakerskim napadima izloženi su svi korisnici interneta, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. U svakom trenutku, bilo na društvenim mrežama ili na drugim virtualnim mjestima, svatko može postati žrtva sve popularnijeg Cyber-kriminala.

Na nedavno održanoj Sigurnosnoj konferenciji, stručnjaci su otkrili da se u Hrvatskoj, na dnevnoj bazi, bilježi i do sedam milijuna različitih kibernetičkih napada. Hakeri se pomoću ilegalnih radnji i prijevara pokušavaju domoći novca građana, a nerijetko su mete njihovih napada i državni resursi, javne institucije te razne javne usluge.

Gordan Akrap, stručnjak s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, za Dnevnik Nove TV objašnjava kako u sprječavanju cyber-kriminala svoj veliki doprinos daje SOA, sigurnosno-obavještajna agencija Republike Hrvatske.

Država ima određene ovlasti koje može primijeniti u obrani od takvih napada iz kibernetičke domene, dok brojna znanja i mogućnosti postoje u privatnom sektoru. Tek se integracijom i suradnjom može osigurati obrana. Tako primjerice SOA može pomoći u identificiranju napadača, objasnio je Akrap za Novu TV.

Kada su u pitanju napadi na javne resurse, Akrap otkriva kako oni dolaze većinom iz država koje nisu članice Europske unije i NATO saveza, kao što su na primjer Rusija, Sjeverna Koreja, Srbija, Iran itd.

 
FOTO: PIXABAY