LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Sveučilište u Splitu

Izvještaj sa duhovne obnove za studente i mlade u Splitu

Misi su nazočili i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Boris Maleš, prof. dr. sc. Branko Matulić i prof. dr. sc. Alen Soldo.

Misi su nazočili i prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Boris Maleš, prof. dr. sc. Branko Matulić i prof. dr. sc. Alen Soldo.

Misno slavlje za početak akademske godine na Sveučilištu u Splitu održalo se u četvrtak, 16. listopada, u studentskom domu Kampus. Na euharistijskom slavlju, kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. sc. Marin Barišć, okupilo se nekoliko stotina mladih, a uz njih te dekane i profesore, misi su nazočili prorektori Sveučilišta u Splitu prof. dr. sc. Boris Maleš, prof. dr. sc. Branko Matulić i prof. dr. sc. Alen Soldo.

U homiliji nadbiskup je istaknuo kako je u današnje vrijeme potrebno čovjeka staviti u središte.

- Promjena se ne događa robom, tržištem, investicijama pa ni znanjem. Potrebno je vidjeti što je središte znanja i informacija, to je čovjek. Samo tako možemo dati novi iskorak - kazao je nadbiskup dodavši kako ne treba očekivati brza rješenja.

- Često nam se žuri, nemamo vremena, no trebamo naučiti biti uporni i strpljivi. To je zakon života, za sve je potrebno vrijeme – zaključio je nadbiskup poželjevši sretnu i uspješnu akademsku godinu 2014./2015.

Pri kraju mise okupljenima se obratio prof. dr. sc. Branko Matulić, prorektor Sveučilišta u Splitu za kvalitetu, kulturu i umjetnost koji je podsjetio profesore i studente da kada se nađu sučelice na ispitu ne zaborave da su osobe te da u godini koje je pred njima podjednako rade na znanju i duhovnosti.

U ime organizatora, Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, pred kraj misnog slavlja okupljenima se obratio i povjerenik za mlade don Mihael Prović koji je zahvalio na velikom odazivu te se pridružio nadbiskupovim dobrim željama.

Zbor
 

Ravnateljica Studentskog centra u Splitu Gordana Raos izrazila je radost i ponos što je dom domaćin ovog okupljanja.

Misom zaziva Duha Svetoga započela je i duhovna obnova za mlade koja se u domu održala od 16. do 18. listopada,a predvodio ju je o. Arkadiusz Krasicki, CSSp, duhovnik studenata osječkog Sveučilišta. 

Susret je nastavljen predavanjem patera Areka te klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu koje je posebno oduševilo studente. Bila je prilika i za svetu ispovijed. Tijekom trodnevne duhovne obnove koju je pohodilo velik broj mladih splitski su studenti imali priliku slušati predavanja patera Areka s temom „Našli smo Krista. Dođi i vidi.“ (usp. Iv 1,45-46) te su ona bila ispunjena molitvom, pjesmom, slavljenjem te svjedočanstvima osječkih studenata.

Mladima je poručio da grijeh razara dušu i oduzima slobodu, ali da nas Gospodin uvijek čeka da se vratimo na njegov put i svaki put oprašta! Pater Arek mlade je pozvao na iskustvo prvih petaka te im kazao kako je sv. Misa priprema za nebo jer na njoj učimo plesati čista srca. Nakon prvog predavnja svjedočio je Matej, član banda Duhos. U drugom predavanju pater Arek mladima je poručio da učimo i molimo te čitamo Božju riječ, a nakon drugog predavnja svjedočio je također i Matija, drugi član banda Duhos. 

Uslijedili su Misa i klanjanje koje je predvodio pater Arek.

Svećenici


Nakon klanjanja 7 glazbenih sastava mladih je zajedno s mladima slavilo Gospodina na koncertu duhovne glazbe. Zadnji dan duhovne obnove glavne teme o kojima je pater Arek govorio bile su Čistoća, Roditelji i Poziv. Kazao nam je kako grijeh bluda razara ljubav i da je čistoća u vezi temelj međusobnog prijateljstva i budućeg braka.

Katekizam katoličke Crkve kazuje da ako ne poštujemo roditelje na sebe dozivamo prokletstvo, a suprotno blagoslov. Zadnji dan svjedočio je i treći član Duhos-a Rastimir.

Kapelan iz Osijeka je posebno naglasio potrebu svjedočenja živoga Krista u suvremenom društvu:

„Ne stidite se Krista! Ne bojte se Crkve! S Kristom ste na sigurnome u Očevom dlanu i nitko vas ne može ugrabiti. No, na vama je studirati i moliti. To je temeljni vaš zadatak. Budite ponosni na svoju vjeru jer po vama Bog će mijenjati ljudska srca. Zapravo vi ste avangarda ovoga mjesta.“

Pater Arek, koji se inače u svojim predavanjima koristi biblijskim pristupom istakao je važnost svetih sakramenata, a osobito euharistije, koja je Čudo iznad svih ostalih čudesa.

„Danas stavljam naglasak na svakodnevnu lektiru Božje riječi. Čitajte je, nosite uza sebe. Tako će se Krist zadržavati u vašim srcima. Njemu ih otvorite širom. Ne bojte se Isusa Krista! – poručio je studentski kapelan iz Osijeka.

Duhovnom susretu su nazočili mnogi studenti, koji su na više mjesta izrazili velike zadovoljstvo organiziranom duhovnom obnovom.

„Zahvalni smo svima, koji su god organizirali tu duhovnu manifestaciju. Isplatilo se doći i vidjeti.“ – zaključuju splitski studenti.

Duhovna obnova završena je svetom Misom koju je predovodio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar, uz poticajnu poruku patera Areka studentima; „Studiraj i moli“ te ispuni svaki trenutak svoga života živim Isusom“.

FOTO: DUHOS