LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s mladim pulskim inovatorom

Filip Gembec – brucoš na Algebri i inspirativni mladi inovator

Filipova priča s inoviranjem počela je u trećem razredu srednje škole. Kako kaže, jako ga je zanimala struka, puno je istraživao, a onda i sam odlučio krenuti s inoviranjem. Dokle ga je to dovelo pročitajte u intervjuu.

Filipova priča s inoviranjem počela je u trećem razredu srednje škole. Kako kaže, jako ga je zanimala struka, puno je istraživao, a onda i sam odlučio krenuti s inoviranjem. Dokle ga je to dovelo pročitajte u intervjuu.

Iako je većina nas u srednjoj školi muku mučila da nađe dobitnu kombinaciju učenja, izlazaka i odmaranja, postoje i oni učenici koji su daleko ambiciozniji. Jedan od takvih, danas student programskog inženjerstva na Visokom učilištu Algebra, je Filip Gembec. Filip je pohađao Tehničku školu Pula, smjer elektrotehnika, a rezultati koje je dosad postigao na natjecanjima mladih inovatora su fantastični i zaista inspirativni. Imali smo priliku upoznati ga i popričati s njim, a najzanimljivije crtice dijelimo s vama.

Filipova priča s inoviranjem počela je u trećem razredu srednje škole. Kako kaže, jako ga je zanimala struka, puno je istraživao, gledao kakve inovacije rade drugi i sam htio napraviti nešto više mimo standardnih školskih projekata i obveza. Za oko su mu posebno zapela natjecanja mladih inovatora pa se odlučio i sam prijaviti.

„Prvo natjecanje na kojem sam sudjelovao bilo je državno natjecanje iz robotike – World Skills Croatia. Na natjecanju sam predstavio prvi prototip FPGA stepper motor drivera (koračni motor). Radi se o uređaju koji je baziran na open source FPGA development pločici (Tiny FPGA BX) namjenjen za kontroliranje step motora u ritmu odvojenom od ritma procesora mikro računala, a kontrolira se kroz paralelnu sabirnicu. Malo jednostavnije objašnjeno, koračni motor je tip istosmjernog elektro motora koji omogućava precizno okretanje radne osovine motora u zadanim inkrementima jednostavnim upravljačkim signalom. Veću snagu ima pri manjim okretajima, a koristi se u ploterima (crtalima koja pomoću računala iscrtavaju slike), 3D printerima, CNC glodalicama i sličnim strojevima. Ta inovacija mi je donijela zlatnu medalju na natjecanju. Malo je reći da sam bio presretan!“ – objasnio je Filip.

Projekt, odnosno uređaj je nastavio predstavljati na drugim natjecanjima i smotama. Osvojio je brojne nagrade i priznanja, a najdraže mu je zlato s 19. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2021 gdje je predstavio inovacijski rad s državnog natjecanja. U međuvremenu je osmislio novu verziju upravljača za koračne motore te podnizo zahtjev za patent Asinkronog upravljača koračnih motora. I to nije sve jer je paralelno sa svim spomenutim aktivnostima upisao i fakultet.

 
FOTO: Studentski.hr
 

Nije nikakvo iznenađenje da je ovaj mladi genijalac po završetku srednje škole upisao studij programskog inženjerstva. Iako se dosta dugo premišljao gdje nastaviti obrazovanje, zbog jako kvalitetnog programa, ali i vrhunskog radnog prostora na kampusu, odabrao je Visoko učilište Algebra.

Algebrin kampus me fascinirao, stvarno izgleda svjetski i siguran sam da će mi i program i sve popratne mogućnosti omogućiti da nastavim još kvalitetnije raditi na svojim inovacijama. Bilo mi je super razgovarati s Milanom Dukićem iz Algebrinog upisnog ureda koji je odgovorio na sva moja pitanja i pojasnio mi sve što me mučilo i zanimalo. Stručni suradnici iz prijavnog ureda Visokog učilišta su mi kroz cijeli proces bili izvrsni, a nadam se da će takvi biti i kolege na studiju.“

Filipu želimo puno sreće s fakultetskim obavezama i još više inspiracije za nove inovacije i izume.