LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Studentski rad

Novi pomak u procesu donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova; Nacrt prihvatila dva saborska odbora

12. i 13. lipnja dva su odbora Hrvatskoga sabora, Odbor za zakonodavstvo te Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, velikom većinom izglasala prihvaćanje dugoočekivanog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova čime je učinjen još jedan korak prema njegovom konačnom usvajanju u Hrvatskom saboru i implementiranju u praksi.

12. i 13. lipnja dva su odbora Hrvatskoga sabora, Odbor za zakonodavstvo te Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu, velikom većinom izglasala prihvaćanje dugoočekivanog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova čime je učinjen još jedan korak prema njegovom konačnom usvajanju u Hrvatskom saboru i implementiranju u praksi.

Još jedna dobra vijest od iznimne važnosti za brojne studente ovoga puta stiže iz redova Hrvatskoga sabora. Naime, na sjednici koja se održala 12. lipnja 2018. saborski je Odbor za zakonodavstvo jednoglasno potvrdio Nacrt prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova koji bi trebao pridonijeti uvođenju kvalitetnije zaštite i regulacije odnosa u svijetu rada hrvatskih studenata. Time su pripadnici odabrane skupine saborskih zastupnika, koji su ujedno i članovi Odbora za zakonodavstvo, prepoznali važnost ovog Zakona i svega što donosi studentima, a ponajviše zaštitu prilikom obavljanja studentskih poslova. 

Danas, 13. lipnja, dogodio se još jedan pomak u pozitivnom smjeru – odluka i očitovanje saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu čiji su članovi stavili na stranu svoje stranačko opredjeljenje i eventualne nesuglasice te zajednički usvojili novi Prijedlog zakona o obavljaju studentskih poslova, kao što su to dan prije učinili njihovi kolege iz Odbora za zakonodavstvo. Tako je Odbor za znanost, obrazovanje i kulturu s 8 glasova ZA, 1 glasom PROTIV i 1 SUZDRŽAN prihvatio Nacrt prijedloga Zakona o studentskim poslovima, čime je učinjen još jedan korak prema konačnom usvajanju novoga Zakona u Hrvatskom saboru. 

Hrvatski studentski zbor zadovoljan je ovakvim ishodom i malim pomacima koji se događaju na području usvajanja dugoočekivanog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Što se tiče daljnje procedure u procesu njegove realizacije i implementacije, HSZ predviđa da bi Prijedlog Zakona trebao biti upućen na prvo čitanje prije ljetne stanke Sabora, najvjerojatnije tijekom lipnja. Budući da se Zakon donosi u redovnoj proceduri, morat će i na drugo čitanje za koje se još uvijek ne može sa sigurnošću utvrditi hoće li biti prije početka ljetne stanke Hrvatskog sabora. S obzirom na trenutno stanje i tijek razvoja događaja, procjena HSZ-a jest da će Zakon stupiti na snagu 1. listopada 2018, odnosno početkom nove akademske godine, no detaljnije će informacije svi zainteresirani studenti morati pričekati još neko vrijeme. 

Podsjetimo, zbog otežane realizacije procesa donošenja novog Zakona o studentskim poslovima koji su hrvatski studenti jako dugo čekali i priželjkivali, u javnosti se jasno moglo osjetiti nezadovoljstvo Hrvatskog studentskog zbora kao i mnogih pripadnika studentske populacije. Nakon gotovo dvije godine čekanja njegovoga donošenja, Vlada je 30. svibnja u saborsku proceduru napokon uvrstila novi Zakon kojim će se uvesti efikasne mjere za regulaciju tržišta studentskoga rada, čime će se svim hrvatskim studentima koji nisu u radnom odnosu, neovisno o njihovom redovnom ili izvanrednom statusu, ubuduće omogućiti rad preko studentskog ugovora. 

FOTO: PIXABAY