LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inicijativa Međimurskog veleučilišta i Sveučilišnog računskog centra (Srce)

Čakovec – eduroam grad

Grad Čakovec postao je prvi grad koji putem svoje bežične mreže nudi uslugu eduroam i na taj način studentima, učenicima i široj akademskoj zajednici daje pristup internetu u samom centru grada.

Grad Čakovec postao je prvi grad koji putem svoje bežične mreže nudi uslugu eduroam i na taj način studentima, učenicima i široj akademskoj zajednici daje pristup internetu u samom centru grada.

Na inicijativu Međimurskog veleučilišta, koje je i davatelj eduroam usluge, Sveučilišni računski centar (Srce) pružio je gradu Čakovcu potrebnu tehničku potporu za omogućavanje bežičnog pristupa internetu studentima i učenicima u središtu Čakovca (na osam lokacija).

Grad Čakovec postao je prvi grad u Republici Hrvatskoj koji putem svoje bežične mreže nudi uslugu eduroam i na taj način izlazi u susret studentima, učenicima i široj akademskoj zajednici omogućujući da se u samom centru Čakovca bežično spoje na internet.

Sustav eduroam (educational roaming) je globalni roaming sustav koji na jednostavan i siguran način omogućuje članovima znanstvene i obrazovne zajednice spajanje na širokopojasni internet bežičnim putem. Učenici, studenti, nastavnici te članovi akademske zajednice u Republici Hrvatskoj putem svog elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr mogu koristiti eduroam mrežu na svim mjestima gdje postoje eduroam pristupne točke.


Usluga eduroam danas je dostupna u preko 60 zemalja u svijetu. U Hrvatskoj je trenutno dostupna na 115 lokacija u 22 grada i mjesta. Srce, u ulozi nacionalnog operatera usluge eduroam, nastoji različitim aktivnostima osigurati da informacije o načinu rada, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti usluge budu široko dostupne kako davateljima usluge, tako i krajnjim korisnicima.

Kako bi se olakšalo početno podešavanje korisničkog uređaja (računalo, prijenosnik, pametni telefon) za sigurno korištenje usluge eduroam, Srce je izradilo poseban alat - eduroam installer, koji omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje njihovih uređaja. Alat je dostupan na internetskim stranicama na adresi.

Više o usluzi eduroam saznajte na službenoj stranici , a više o Sveučilišnom računskom centru naweb stranicama Srca.

FOTO: SANJA KOČIŠ/STUDENTSKI.HR