LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Priča o mladom studentu geografije

Benjamin ruši predrasude

Benjamin Ignac studira geografiju na Sveučilištu u Oklahomi, a radi i u uredu u South Central Climate Science Center. Njegova priča je posebna zato što je Benjamin romske nacionalnosti, a usto je i jedini Rom koji je ikada pohađao Gimnaziju Josipa Slavenskog, jednu od najboljih hrvatskih srednjih škola.

Benjamin Ignac studira geografiju na Sveučilištu u Oklahomi, a radi i u uredu u South Central Climate Science Center. Njegova priča je posebna zato što je Benjamin romske nacionalnosti, a usto je i jedini Rom koji je ikada pohađao Gimnaziju Josipa Slavenskog, jednu od najboljih hrvatskih srednjih škola.

Iako rođen u Njemačkoj, Benjamin Ignac cijelo svoje djetinjstvo proveo je u Međimurju. Pohađao je Gimnaziju Josipa Slavenskog u Čakovcu, a srednjoškolsko obrazovanje završio je u Norveškoj. Danas Benjamin studira geografiju na Sveučilištu Oklahoma, a uz to radi u uredu South Central Climate Science Center. Međutim, ono što njegovu priču čini posebnom od drugih jest činjenica da je romske nacionalnosti, a samim time i da je jedini Rom koji je ikada pohađao Gimnaziju Josip Slavenskog, inače jednu od najboljih srednjih škola u Hrvatskoj.

– Sama pomisao da ću biti jedini Rom u gimnaziji bila je vrlo uzbudljiva, ali i pomalo nelagodna. Odrastao sam u zemlji u kojoj smo ekonomski, politički, socijalno i kulturno podređeni svom etnitetu, ali u gimnaziji sam imao dojam da sam bio prihvaćen kao i bilo koji drugi učenik –, za portal eMedjimurje pojasnio je Benjamin.

Benjamin Ignac ponosan je na svoje porijeklo i uopće ga ne skriva. Međutim, studij u Americi vidio je kao priliku da pokaže ono što stvarno zna i jest, bez predrasuda i društvenih okova koje je ponekad osjećao u Hrvatskoj. Američka percepcija Roma potpuno je drugačija od one u Hrvatskoj što mu je dalo određenu slobodu i nesputanost u radu.

Obrazovanje u Norveškoj i SAD-u Ignacu je neprocjenjivo iskustvo. Benjamin ističe kako je stekao brojna korisna iskustva, naučio još jedan strani jezik, uspostavio brojne korisne međunarodne veze, proputovao SAD i stekao neprocjenjivo radno iskustvo.

Istaknuo je kako se želi baviti specifičnim poljima geografije u koja spadaju medijska i kulturna geografija, digitalna humanistika i metageografija. Diplomski studij planira upisati u Europi ili Americi, na fakultetima za koje kaže da na njima može steći puno više iskustva i unaprijediti svoje sposobnosti. Akademska istraživanja za Benjamina su pravi užitak pa zato želi i doktorirati.

Benjamin je istaknuo kako bi se htio vratiti u Hrvatsku kad bi mogao pronaći posao sukladan njegovim sposobnostima i kvalifikacijama. Također, kazao je kako u budućnosti želi surađivati s organizacijom Roma Education Fund koja brine o školovanju Roma. Benjaminova priča pokazuje nam da, bez obzira na određene poteškoće ili predrasude koje susrećemo svaki dan, uz snagu i želju možemo ostvariti snove i pokazati svima koliko vrijedimo bez nametnutih vrijednosnih okvira.

FOTO: FOTO: FACEBOOK