LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prosvjed studenata

ADU POD POVEĆALOM Rektor najavljuje ispitivanje situacije

Uoči prosvjeda studenata Akademije dramske umjetnosti zbog vraćanja profesora Ozrena Prohića na nastavu nakon suspenzije, oglasio se i rektor Lakušić.

Uoči prosvjeda studenata Akademije dramske umjetnosti zbog vraćanja profesora Ozrena Prohića na nastavu nakon suspenzije, oglasio se i rektor Lakušić.

Nezadovoljni studenti Akademije dramske umjetnosti najavili su prosvjed u ponedjeljak, 30. listopada u 13 sati s ciljem izražavanja nezadovoljstva zbog povratka profesora Ozrena Prohića na nastavu nakon suspenzije za seksualno uznemiravanje, piše Hina.
 


Studenti Akademije dramske umjetnosti prosvjeduju „protiv sustava koji ih ne štiti"


 

Uoči prosvjeda, oglasio se i rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić koji najavljuje dublje istraživanje ADU, ali i da očekuje da studenti postave precizne zahtjeve.
 

„Podržavam legitimno pravo studenata ADU održati prosvjed koji su najavili za danas i na kojem će predstaviti svoje zahtjeve i prijedloge, s kojim do ovog trenutka nisam upoznat." – objasnio je rektor Lakušić u pisanom odgovoru na upit Hine.
 

 

Nulta stopa tolerancije na nasilje


Također, naglasio je nultu stopu tolerancije na svaki oblik nasilja, za koju se zalaže Sveučilište. Lakušić se osvrnuo i na rad institucija, kako kaže, vjeruje da se institucije odgovorno odnose prema svakom zasebnom slučaju u skladu s pravnim okvirom, te posebno Etičkim kodeksom Sveučilišta.
 

„Stoga treba uzeti u obzir i legitimnost pravnoga okvira prema kojem je profesor (Ozren) Prohić vraćen na posao, sukladno informacijama koje imam do sada.“ – naglasio je.


Oštro je osudio ponašanje profesora uz najavu dodatnog istraživanja situacije.
 

„Prema onome što sam čuo, a pretpostavljam da je snimka autentična, osuđujem ovakav način komunikacije kao apsolutno neprimjeren, ne samo u akademskom okružju već i javnom prostoru općenito. U skladu sa svojim ovlastima ispitat ćemo dodatno situaciju, a posebno iščekujemo precizne zahtjeve studenata koji će, vjerujem, biti izneseni na prosvjedu.“ – napomenuo je Lakušić.


Zabrinjavajuća je činjenica da je profesor vraćen na poziciju nakon što je prijavljen za seksualno uznemiravanje, ali studenti su stali na noge i odlučili se zauzeti za sebe i svoju sigurnost svoje zahtjeve iznijet će na prosvjedu danas u 13 sati.

FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA