LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Balkanski apsurd

Što niži standard – to veći trošak studiranja; evo kako se razlikuje studentski život u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji

Istražili smo kako se razlikuje studentski život u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. U razgovoru s dvjema studenticama iz Srbije i Makedonije otkrili smo na kakve probleme one nailaze i koliki je trošak njihova studiranja uz to što studiraju redovno.

Istražili smo kako se razlikuje studentski život u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji. U razgovoru s dvjema studenticama iz Srbije i Makedonije otkrili smo na kakve probleme one nailaze i koliki je trošak njihova studiranja uz to što studiraju redovno.

Iako je situacija u Hrvatskoj daleko od idealnog, a mladi masovno odlaze, studenti su zapravo u prilično korektnom položaju. Naime, žive li u studentskom domu, trošak stanovanja nije pretjerano visok, a iznosi najviše 600 kuna kada je riječ o 11. i 12. paviljonu Studentskog doma Stjepan Radić.

Isto tako, minimalna studentska satnica od ove godine iznosi 25,39 kn, a studenti nerijetko, što je i logično, teže još većoj plaći, odnosno onoj koja odgovara poslu koji trebaju obavljati. Svakako ih se može pohvaliti zbog prava za koja su se unazad koju godinu uspjeli izboriti, iako se i dalje i sami nerijetko nađu u teškoj situaciji jer, s obzirom na životni standard, moraju raditi minimalno 5 dana u tjednu te s tim uspješno uskladiti obaveze na fakultetu.

Zanimalo nas je kakva je situacija sa studentima u nekim drugim zemljama Balkana u kojima su plaće još niže nego u Hrvatskoj te kakav je život studenata u njima, odnosno koliki su njihovi troškovi i jesu li osigurani u onoj mjeri u kojoj su studenti Lijepe Naše. Stoga, u razgovoru s dvjema studenticama iz Srbije i Makedonije otkrili smo na kakve probleme one nailaze i koliki je trošak njihova  studiranja uz to što studiraju na budžetu, odnosno redovno.

Trošak studiranja u Srbiji i Makedoniji

Iako i hrvatski studenti svake godine plaćaju upis godine, čiji se prosječni iznos kreće oko 200 kuna, studenti u Srbiji i Makedoniji za isto plaćaju još veće iznose.

Naime, studentica iz Srbije koja studira na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu svake godine za upis godine izdvaja 7000 dinara, odnosno oko 450 kuna, dok studentica iz Makedonije plaća čak 1500 kn, iako studira redovno, odnosno financira ju država. Oni koji su također redovni studenti, ali ih ne financira država, u potpunosti za upis svake godine moraju izdvojiti gotovo 3000 kuna.

Osim upisa godine studenti Filozofskog fakulteta u Novome Sadu plaćaju i ovjeru semestra za koju dva puta godišnje trebaju izdvojiti po 80 kn.


Vezano: Studenti upis u svaku akademsku godinu plaćaju, a ne znaju zašto; evo što pojedini fakulteti naplaćuju


Plaća se i izlazak na ispit

Ono što možda još više iznenađuje od plaćanja godine činjenica je da u ove dvije zemlje studenti moraju platiti izlaske na ispit. Primjerice, studentica iz Srbije za svaki izlazak na ispit u redovnom ispitnom roku mora izdvojiti 200 dinara, odnosno 15-ak kuna. Ako će izaći na ispit u izvanrednom roku, za isti mora izdvojiti skoro 100 kn po ispitu.

U Makedoniji, pak, za izlazak plaćaju oko 25 kn za šest kolegija, a izlazak se plaća čak i ako ste kolegij kolokvirali.

Različit sistem korištenja subvencije u menzama

Srpski studenti imaju nešto drugačiji sistem korištenja kartica kojima ostvaruju popust na hranu. Naime, studenti dobiju kartice na koje početkom mjeseca uplate iznos za onoliko jela koliko žele. Na primjer, mogu uplatiti 31 doručak, 31 ručak i 31 večeru. Cijena jednog doručka iznosi oko 3 kune, ručka oko 5 kuna, a večere oko 4 kune te prilikom dolaska u studentski restoran studenti jednostavno odaberu onoliko obroka koliko žele i taj im se iznos skine s kartice, bez potrebe za ikakvom nadoplatom.

U makedonskim se menzama ponekad ne isplati jesti jer su neke stvari jeftinije izvan studentskih restorana. Za tjestenine ili druga jela od tijesta (lisnato, kifle i slično) studenti će morati izdvojiti do 6 kuna, sendviči su oko 12 kuna, a iznos cijelog ručka, nažalost, nije nam poznat. Prema riječima sugovornice cijena cijelog ručka vjerojatno iznosi od 20 kn naviše.

Cijena smještaja u studentskim domovima

Ono što je prednost srpskim studentima jest cijena smještaja u studentskom domu koja iznosi oko 15 eura mjesečno, no kada vam netko želi doći u goste i prespavati, za to ćete morati izdvojiti 20-ak kuna ako je riječ o prijateljima, odnosno nešto manje od 10 kuna ako je riječ o obitelji. U slučaju da se netko samo želi doći družiti bez da prespava, to će moći učiniti u razdoblju od 7 ujutro do ponoći.

Makedonski će studenti za smještaj u dvokrevetnoj sobi u studentskom domu mjesečno morati izdvojiti oko 400 kuna, pa ne čudi da je češće slučaj da se studenti odluče na privatni smještaj jer ih gotovo izađe jeftinije kada žive s cimerima u stanu, nego u studentskom domu, a uz to dobiju i komfor života u privatnom smještaju.

Studentski poslovi

Studentski rad u Srbiji razlikuje se od onoga u Hrvatskoj jer ondje studenti rade preko tzv. studentske zadruge. Pretražujući oglase za studentske poslove, ustanovili smo da je nekakva prosječna studentska satnica 200 dinara, kao što je to slučaj za rad u jednoj trgovini, što je nekih 13 kuna po satu, dakle više od deset kuna manje nego u Hrvatskoj.

Ako je suditi po navedenim informacijama, čini se da je trošak studentskog života užasno nerealan spram životnog standarda jer – što niži stanard, to veći troškovi studija i studentskog života. Stoga, ne čudi ni to da studentica iz Makedonije, iako ne primarno razočarana troškovima nego samom organizacijom studija, definitivno svoj diplomski studij želi nastaviti izvan Makedonije. Kako biste se i sami uvjerili u apsurd ove situacije, dovoljno je da obratitite pažnju na minimalne plaće u Hrvatskoj, Srbiji i Makedoniji i uzmete u obzir sve do sada spomenuto.

Iznos minimalnih plaća u 2020. godini


Vezano: U novoj godini porasla minimalna satnica za obavljanje studentskih poslova; podsjećamo koliko sada iznosi


Od početka ove kalendarske godine minimalna bruto plaća u Hrvatskoj iznosi 4062,51 kuna, odnosno 3250 kuna neto, dok ista u Srbiji iznosi nešto manje od 3000 kuna bruto, odnosno nešto manje od 2000 kuna neto. U Makedoniji minimalna bruto plaća iznosi oko 2500 kuna, a neto oko 1700 kuna. 

FOTO: PIXABAY