LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Narušavanje zdravlja

Stručnjaci s Kineziološkog fakulteta: Nakon 30 dana neaktivnosti dolaze veliki problemi

U Hrvatskoj se za 21% smanjila aktivnost na otvorenom, a izostanak tjelesne aktivnosti dovodi do niza zdravstvenih problema. Iz tog su razloga stručnjaci s KIF-a uputili preporuke za očuvanje zdravlja.

U Hrvatskoj se za 21% smanjila aktivnost na otvorenom, a izostanak tjelesne aktivnosti dovodi do niza zdravstvenih problema. Iz tog su razloga stručnjaci s KIF-a uputili preporuke za očuvanje zdravlja.

Stručnjaci sa zagrebačkog Kineziološkog fakulteta upozoravaju na velike probleme koji nastupaju nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti. Poručuju da je provedeno istraživanje na svjetskoj razini koje pokazuje kako je uslijed pandemije bolesti COVID-19 došlo do velikog pada aktivnosti ljudi. Hrvatska također prati taj trend – smanjila se aktivnost na otvorenom i u parkovima, i to za 21% u odnosu na isti period prošle godine.

– Nakon samo 30 dana tjelesne neaktivnosti dolazi do značajnog slabljenja funkcija srca i žila, narušava se metabolizam glukoze, smanjuje se gustoća kostiju i količina mišića! – navodi dr. sc. Maroje Sorić, docent Kineziološkog fakulteta.

Izvanredni profesor s KIF-a Luka Milanović, inače i kondicijski trener Hrvatske nogometne reprezentacije, ističe: 

– Postoji stručni konsenzus da je minimalna količina kretanja u danu oko pet tisuća koraka, a 10 tisuća koraka smatra se optimalnom količinom kretanja. Drugim riječima – 5000 koraka za preživljavanje, 10 000 za kvalitetu života. Trenutno se nalazimo u začaranom krugu smanjene tjelesne aktivnosti koja nam oslabljuje imunitet i tako nas čini podložnijima zaraznim bolestima. Ta ista tjelesna neaktivnost vodi nas i prema kroničnim nezaraznim bolestima zbog kojih u ovoj pandemiji možemo biti životno ugroženi!

Valja naglasiti i da nakon dva tjedna neaktivnosti značajno opada maksimalni primitak kisika.

Stručnjaci, stoga, daju nekoliko preporuka za očuvanje zdravlja:

  • pokušajte svakih 30–60 minuta sjedenja prekinuti kratkim ustajanjem i istezanjem
  • zavolite stepenice – 10 katova dnevno za početnike, a 20 i više katova za napredne
  • u slučaju dugog sjedenja ili ležanja napravite nekoliko vježbi mobilnosti i aktivacije mišića koji vas drže uspravnima
  • svaki dan vježbanjem podignite frekvenciju srca, način i trajanje prilagodite trenutnoj tjelesnoj formi
  • uključite vježbe disanja
  • vodite računa o uravnoteženoj prehrani, unosu tekućine i kvalitetnom snu.

Dodaju i sljedeće:

– Ako ste u ovom razdoblju imali smanjenu aktivnost, ovo je idealno vrijeme za promjenu i podizanje razine aktivnosti jer za nekoliko tjedana očekujemo vraćanje mnogih obveza koje traže izlazak iz kuće. Naše je tijelo stroj koji specifično reagira na podražaj tako da mu se prilagođava. U slučaju aktivnosti, tijelo gradi ili održava mišićnu ili koštanu masu ovisno o težini podražaja i njegovoj frekventnosti. Isto vrijedi i za kardiovaskularni sustav. Započnite dan s 10 minuta vježbi mobilnosti. Osigurajte minimalno 5000 koraka tijekom dana, već ako telefonirate hodajući po stanu – u minuti napravite otprilike 80 koraka.

U doba koronavirusa stručnjaci Kineziološkog fakulteta iz Zagreba redovito savjetuju i educiraju građane o potrebi redovne tjelesne aktivnosti.

FOTO: FLICKR