LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
novosti u Novoj godini

Zadnja šansa za zamjenu zaostalih kuna u eure – promjene u 2024. koje trebate znati

Od tri milijarde kovanica kuna, u Hrvatsku narodnu banku vratilo se samo 25 posto.

Od tri milijarde kovanica kuna, u Hrvatsku narodnu banku vratilo se samo 25 posto.

Uoči nadolazeće godine, Hrvatska najavljuje ključnu promjenu u procesu zamjene kuna za eure, koja će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine. Ova odluka donosi nekoliko važnih informacija koje građani trebaju imati na umu kako bi olakšali ovaj prijelaz.
 


VEZANO: Financijski savjeti milijardera: ove navike trošenja čine ljude siromašnima


 

Zamjena samo u Hrvatskoj Narodnoj Banci


Od početka iduće godine, banke, Financijska agencija (Fina) i HP-Hrvatska pošta d.d. prestaju pružati uslugu zamjene kuna. Zamjena novčanica i kovanica kune bit će moguća isključivo u Hrvatskoj narodnoj banci. Prilikom zamjene kuna u euro u Hrvatskoj narodnoj banci neće biti ograničenja u količini koja se mijenja niti naknade za ovu uslugu. Građani će moći zamijeniti novčanice kune bez ikakvih financijskih prepreka.
 

Sudbina povučenih novčanica i kovanica

 

Hrvatska narodna banka donijela je plan za povlačenje novčanica i kovanica iz optjecaja. Novčanice kune trajno će se mijenjati, dok će se kovanice kune moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, najkasnije do 31. prosinca 2025.

Prema podacima do 14. prosinca ove godine, iznos od 500.000.000 komada novčanica vraćen je Hrvatskoj narodnoj banci, što čini 88 posto od ukupne količine u optjecaju. S druge strane, od tri milijarde kovanica, vratilo se tek 760.500.000, odnosno 25 posto. To ukazuje na smanjenje ukupne količine gotovog novca u optjecaju, što je prirodan dio procesa zamjene valute.
 


Ukidanje dualnog iskazivanja cijena

 

Nova godina donosi i ukidanje dualnog iskazivanja cijena što znači da više neće pisati cijene proizvoda u kunama, nego samo u eurima. Na ovu promjenu, građani će se najteže priviknuti s obzirom da razne ankete i istraživanja pokazuju kako mnogi još uvijek preračunavaju u kune. Prodavači će sigurno iskoristiti tu činjenicu, stoga pazite pri kupnji.

FOTO: FOTO: STUDENTSKI.HR VIA CANVA, ILUSTRACIJA