LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Karla Zupičić
/KZUPICIC
Datum registracije: 10.05.2021.
Zadnja aktivnost: 13.08.2021.
Pregled tri najpoznatije vrste psihoterapije

Utjecaj nezaposlenosti na mentalno zdravlje: Odlazak psihoterapeutu može nam olakšati nošenje s problemima

Nezaposlenost kod mladih može uzrokovati nesigurnost, teže suočavanje sa svakodnevnim situacijama, smanjiti samopouzdanje i samopoštovanje, ali i utjecati na razvoj depresije i anksioznosti. Dobar način hvatanja u koštac s tim problemima je psihoterapija pa u nastavku predstavljamo njezine tri najpoznatije vrste.
Intervju s Jelenom Ferin, koordinatoricom Udruge Srce

„Sustav se bavi generalnim problemima osoba s invaliditetom, stereotipi i dalje postoje, ali udruge pomiču stvari na bolje”

Jednake mogućnosti, prilika za osobnim razvitkom i doprinos zajednici važne su za svaku osobu. Ipak, osobe s invaliditetom još su uvijek ranjiva i marginalizirana skupina koja veći dio svog života provodi u krugu svoje obitelji. Najveće promijene nastaju kroz rad udruga, a sustav bi trebao omogućiti bolju suradnju među sektorima.
Udruge koje pomažu mladima

„Poteškoće s kojima se NEET-ovci susreću ne dolaze od njih samih, već iz nepovoljnih uvjeta u kojima žive”

Mladi koji nisu u sustavu obrazovanja niti su zaposleni često se nalaze u riziku od siromaštva pa je rad udruga koje im pomažu od iznimne važnosti. Tri su projekta usmjerena upravo na NEET-ovce „Vjetar u leđa” koji je provodila Udruga za zaštitu obitelji – Rijeka, projekt „Raise Youth” te „Pronađi posao u drvnom sektoru” čiji je nositelj Drvni klaster SLAVONSKI HRAST
Prava i usluge za nezaposlene

Poslodavci traže iskustvo, ali što kad ono nije dovoljno da biste dobili posao?

Postoje tri vrste programa – prekvalifikacija, osposobljavanje i usavršavanje. Svim polaznicima pokriva se trošak obrazovanja, a oni koji se u evidenciji vode kao nezaposleni imaju pravo na financijsku pomoć, poručuju iz HZZ-a. Iskustvo Dine Brkanac koja sudjelovala u jednom od njih je i više nego pozitivno – danas ima stalni posao koji obožava!