LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Intervju s Jelenom Ferin, koordinatoricom Udruge Srce

„Sustav se bavi generalnim problemima osoba s invaliditetom, stereotipi i dalje postoje, ali udruge pomiču stvari na bolje”

Jednake mogućnosti, prilika za osobnim razvitkom i doprinos zajednici važne su za svaku osobu. Ipak, osobe s invaliditetom još su uvijek ranjiva i marginalizirana skupina koja veći dio svog života provodi u krugu svoje obitelji. Najveće promijene nastaju kroz rad udruga, a sustav bi trebao omogućiti bolju suradnju među sektorima.

Jednake mogućnosti, prilika za osobnim razvitkom i doprinos zajednici važne su za svaku osobu. Ipak, osobe s invaliditetom još su uvijek ranjiva i marginalizirana skupina koja veći dio svog života provodi u krugu svoje obitelji. Najveće promijene nastaju kroz rad udruga, a sustav bi trebao omogućiti bolju suradnju među sektorima.

 

U svrhu prilagodbe sadržaja na portalu osobama s invaliditetom, u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr izrađena je cjelovita audio verzija članka.


Od svog osnivanja u lipnju 2005. godine Udruga Srce mnogo je učinila kako bi bila što bliže svojoj viziji o ostvarivanju punog potencijala svake osobe.

Udruga Srce prva je i jedina udruga na području grada Svetog Ivana Zeline te okolnih naselja i općine Bedenica, koja okuplja djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom kako bi im svojim djelovanjem omogućila ostvarenje njihovih potencijala, interesa i prava, stoji na njihovoj službenoj stranici.

Aktivnosti koje provode su psihološko savjetovanje, usluge rehabilitacije i funkcionalnog osposobljavanja radnika, logopedski postupci, radno-terapijski postupci, senzorna integracija, fizikalni tretmani i terapijsko plivanje. U rad udruge su uključeni brojni stručnjaci i volonteri, a 2013. godine osnovan je i Lokalni volonterski centar.  

– Udruga je kroz svoj rad motivirala i brojne sugrađane da daju svoj nesebičan doprinos te kroz volonterstvo steknu novo iskustvo. Ponosni smo što se u rad Udruge uključio i značajan broj volontera, učenika Srednje škole Dragutina Stražimira koji su odlučili odvojiti dio svog vremena za pomoć u radionicama i aktivnostima Udruge – objašnjavaju.

U sklopu gradskog Turističkog ureda otvorena je i suvenirnica u kojoj Udruga prodaje svoje radove. Osnovano je Sportsko društvo osoba s tjelesnim invaliditetom, a svake subote u 16.15 sati na radio Zelini na programu je njihova emisija Otkucaji srca nastala još 2010. godine. U njoj se prezentira njihov rad te promiču potrebe i prava osoba s invaliditetom.

Velik dio rada Udruge Srce vezan je uz različite projekte i programe. Jedan od njih je projekt Aktiviraj se, razvijaj se koji je bio financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda. S koordinatoricom Jelenom Ferin razgovarali smo o konkretnom projektu, izazovima s kojim se osobe s invaliditetom susreću te o tomu gdje vidi prostor za poboljšanje.

Kako je nastao projekt Aktiviraj se, razvijaj se?

– Sve svoje aktivnosti i projekte kreiramo i apliciramo prema stvarnim potrebama naših članova i članova lokalne zajednice. Projekt Aktiviraj se, razvijaj se nadogradnja je programa Klub Srce – poludnevnog boravka za osobe s invaliditetom. Nakon završenog školovanja, osobe s invaliditetom se rijetko zaposle pa se često događa da je završetkom njihovog formalnog obrazovanja, njihovo uključenje kao aktivnog dionika u zajednici završeno. Kako bismo povećali njihovu konkurentnost na otvorenom tržištu rada, ojačali njihovo samopouzdanje i samopoštovanje, osmislili smo niz radionica i edukacija te izradili web-platformu za lakše i jednostavnije traženje posla.

Jeste li imali problema s uključivanjem mladih u projekt?

– Budući da su projektne aktivnosti bile izrađene sukladne stvarnim potrebama ciljane skupine, nismo imali problema s njihovim uključivanjem i sudjelovanjem na projektu. Zainteresiranost i motivacija su bile na visokoj razini jer je cilj ovog projekta staviti naglasak na njihove mogućnosti, njihove posebnosti i potrebe te podršku za uspješan  pronalazak posla, nošenje sa stresom i stvarnim svakodnevnim situacijama.

Koje biste rezultate projekta posebno izdvojili?

– Ponosni smo na čitav projekt i njegove aktivnosti. Teško je izdvojiti nešto konkretno jer je projekt je trajao 18 mjeseci, zaključno s 22. 4. 2021. godine. Uključivao je 11 osoba s invaliditetom, a do njegova kraja se dvoje od njih zaposlilo. Do današnjeg dana su se zahvaljujući aktivnostima i sudjelovanjem na projektu zaposlile još dvije  osobe s invaliditetom. Osim toga izrađena je web-platforma zaradi.hr, koja za cilj ima povezivanje poslodavaca i posloprimaca s naglaskom na zapošljavanje osoba s invaliditetom te pogodnostima i pravima poslodavaca koje će imati ako se odluče na zapošljavanje osoba s invaliditetom. Vrlo je važno i to da smo se povezali i ojačali suradnju s ključnim dionicima u zajednici, a to su Grad Sveti Ivan Zelina, Centar za socijalnu skrb Sveti Ivan Zelina i Dugo Selo, tvrtkom Krokoteks, …

Planirate li u bliskoj budućnosti pokrenuti neki sličan projekt?

– Udruga Srce već provodi projekt Okruženje za samoostvarenje, kojim se krenulo u izgradnju stambene zajednice s ciljem poticanja samostalnosti i neovisnog življenja osoba s invaliditetom. Također, u postupku smo potpisivanja ugovora za projekt neoviSAN, koji će se, pored osnaživanja stručnjaka za pružanje usluge organiziranja stanovanja, baviti i senzibilizacijom zajednice te kampanjom o neovisnosti osoba s invaliditetom. Društvene promjene su, naime,  jako spore te su još uvijek prisutni stereotipi kojima se osobama s invaliditetom osporava na primjer pravo sudjelovanje u medijima, pravo na ljubav, djecu, pravo na sudjelovanje u donošenju odluka gdje i s kim će živjeti te pravo na upravljanje svojom imovinom. Kao potporu neovisnom životu osoba s invaliditetom i ostvarivanju prava na rad, udruga je izradila Akcijski plan jačanja kapaciteta zajednice za uključivanje osoba s invaliditetom u svijet rada i radnih aktivnosti, koji će se provesti u naredne dvije godine.

Zbog čega je rad s (nezaposlenim) osobama s invaliditetom posebno važan?  

– Prilika za osobnim razvitkom i jednakim mogućnostima te doprinos zajednici kroz rad važni su za svakog člana zajednice. Osobe s invaliditetom su još uvijek marginalizirana i ranjiva skupina društva te ih se od početka njihovog života drži kao posebne, nemoćne te se prema njima postavlja zaštitnički. Gleda se što ne mogu, a ne što mogu te nerijetko završavaju u institucijama bez ijednog dana radnog staža, a život im prolazi u krugu obitelji bez aktivnog društvenog života, vlastitih prijatelja i izgradnje odnosa ili učenja na vlastitim pogreškama. Naš rad se temelji na pružanju podrške osobama s invaliditetom, jačanju njihovih kapaciteta i kapaciteta njihovih obitelji, pružajući niz usluga koje doprinose njihovom rastu i razvoju te samostalnosti. Suradnjom s ključnim dionicima u lokalnoj zajednici ukazujemo na mogućnosti osoba s invaliditetom, kvalitetom njihovog djelovanja, važnosti uključivanja u svijet rada, izradom individualiziranih planova za svakog člana (temeljenog na njihovim stvarnim potrebama) te zagovaramo zapošljavanje i pružanje prilika za zapošljavanjem.

Koliko je javnost osviještena o problemima ove ranjive skupine?

– Na osobe s invaliditetom se generalno još uvijek gleda s predrasudama i stereotipima. Ipak, mogu reći  da su u našoj lokalnoj zajednici dobro prihvaćeni, prepoznati, da svojim radom doprinose kvaliteti života, uključeni su u sve manifestacije i aktivnosti koje se provode. Projektom Aktiviraj se, razvijaj se su pokazali da su ozbiljni, odgovorni mladi ljudi koji su spremni na rad željni novih poznanstava, iskustava i rada na sebi.

Bavi li se sustav, prema Vašem iskustvu, dovoljno njihovim problemima?

– Sustav se bavi generalnim poteškoćama i problemima osoba s invaliditetom, omogućava im razne pogodnosti, daje poticaje potencijalnim poslodavcima ako se odluče na zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali se ne bavi njihovim stvarnim potrebama, jačanjem njihovih mogućnosti i interesa, pružanjem podrške od početka njihova života. Ovdje govorim o odraslim osobama s invaliditetom koji su kroz svoje djetinjstvo i školovanje bile izdvojene iz matične zajednice, školovane uglavnom po nekim specijalnim ustanovama, završavajući programe obrazovanja koji su im bili dostupni ne mareći pri tom o njihovim stvarnim potrebama, mogućnostima i interesima. Unazad desetak godina povećan je broj upisane djece s teškoćama u redovne sustave odgoja i obrazovanja uz podršku pomoćnika u nastavi te je već samim time povećan i njihov akademski uspjeh i uključenost u život zajednice.  

Gdje vidite prostor za poboljšanje?

– Potreban je niz reformi i promjena – počevši od obrazovanja odgojno-obrazovnih djelatnika na fakultetima, suradnje među ministarstvima, spremnosti na cjeloživotno učenje i fleksibilnost u pristupu prema svakom djetetu ili odrasloj osobi. Još uvijek glavnu ulogu u stvaranju promjena imaju organizacije civilnog društva u svojim lokalnim zajednicama koje svojim predanim radom i zagovaranjem malo po malo mijenjaju stvari na bolje.

Prostor za poboljšanje  posebno vidimo u međusektorskoj suradnji svih ustanova, institucija i organizacija te u kreiranju novih prilika za zapošljavanje osoba s invaliditetom u lokalnoj zajednici. To znači da je prije svega potrebno napraviti lokalnu analizu tržišta rada kako bismo dobili uvid u potrebe za radnom snagom. Nakon toga je potrebno definirati koja su zanimanja potrebna i u skladu s time izraditi prijedloge programa osposobljavanja, vodeći računa o tome da se programi prilagode specifičnim potrebama osoba s invaliditetom. U svemu tome moramo biti inovativni i kreativni te prije svega suradljivi jer je odgovornost za kvalitetu života osoba s invaliditetom odgovornost svih nas, zaključuje Jelena Ferin. 

Članak je nastao u sklopu projekta SIMS – Socijalna inkluzija mladih kroz Studentski.hr, koji udruga Centar za razvoj mladih provodi u partnerstvu s udrugom Pragma, a sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Dodijeljeno mu je ukupno 1 400 000 kuna.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Centra za razvoj mladih.
FOTO: PIXABAY