LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Josipa Miković

Družiti se s muškarcima je zabranjeno

Već je ova tema previše u „spotlightu” i previše se priča o njoj. Zašto onda ne bih i ja.

Već je ova tema previše u „spotlightu” i previše se priča o njoj. Zašto onda ne bih i ja.

Neki dan sam naišla na sliku jednog poznatog glumca kako sjedi na kavi s jednom curom. Nisam neki teški follower tog glumca, ali znala sam malo popratiti što se događa u njegovom životu. Uz Instagram i Facebook nameće nam se život slavnih, pa zašto onda ne škicnuti malo. Ali, da, uglavnom, na slici se nalazio on i jedna cura, sjede i piju kavu. Opis slike (ukratko): Zajedno su. To je to. To mu je nova cura. Udat će se. Ali, kao što sam rekla, popratila sam malo tog glumca i sam je rekao u jednom intervjuu da mu je to samo prijateljica. I sada se nameće pitanje koje nas prati već previše godina – postoje li muško-ženska prijateljstva?

Nekako se uvijek govorilo da, ako se družiš sa jednim dečkom, da ćete završiti zajedno. Znam kada bih mami pričala o društvu i o druženju, ako joj kažem da sam išla na kavu sa npr. Matejom, ona pogleda u mene i digne obrvu. Psychology Today kaže: Muškarci i žene ne mogu biti pravi prijatelji. Može se kriviti seksualna napetost koja gotovo neizbježno postoji između heteroseksualnog muškarca i žene. Pitam se mora li postojati seksualna napetost između žene i muškarca?  Nasuprot Psychology Today, Telegraph kaže kako žene i muškarci ne mogu biti prijatelji, a to nema nikakve veze sa seksom. Oni kažu kako postoji razlika u tome kako muškarci i žene cijene prijateljstva. Žene će se više posvetiti svojim prijateljima, dok će muškarci imati grupu od nekoliko muškaraca s kojima će tu i tamo ići na piće i pričat će o nekim bezveznim stvarima. Uglavnom, muškarci i žene ne mogu biti prijatelji jer muškarci ne mogu pričati o dubokoumnim stvarima. Scientific American kaže da muškarci i žene ne mogu biti prijatelji  zato što, iako se sve čini u redu, to je sve samo fasada koji si postavljamo dok romantika hara iza ugla. Također navode kako će i žena i muškarac tijekom prijateljstva postavili u sebi pitanje A što ako…?

I sada je red na meni. Prvo ću reći da se slažem sa činjenicama da možda postoji seksualna napetost. Ali kad vam vaš prijatelj podrigne u facu namjerno, mogu vam reći da tu nema nikakve seksualne napetosti. Postoji jedino napetost mojih živaca koji me tjeraju da ga udarim. Nadalje, slažem se s činjenicom da muškarci neće olako govoriti o teškim temama i ulaziti u životnu priču, ali ako sjedite sa svojim najboljim prijateljem 6 sati i razgovor samo teče, možete primijetiti da će vam bez problema reći o stvarima koje ga pate ili što se događa u njegovom životu. Sa zadnjom činjenicom se baš ne slažem, jer moguće da ćemo postaviti tu nekakvu fasadu, ali ako se pretvarate svom prijatelju, onda to čak ni nije pravo prijateljstvo. Možda se nisam dobro izjasnila, ali želim reći da, ako ne možete reći svom prijatelju o čemu razmišljate, onda to nije to. Složit ću se da si postavljamo pitanje A što ako?, ali iskreno to pitanje sam si postavila sa svakom osobom koju upoznam. Bilo muško ili žensko. Romantika hara iza ugla.

Od djetinjstva imala sam muške prijatelje i kroz srednju sam se pretežito družila s dečkima. I to ne govorim na način da mi se žene gade i da one nisu na mom nivou – zapravo imam dosta prijateljica. Ali imam dva najbolja prijatelja s kojima sam jednako bliska i možemo pričati o jednakim stvarima. Jedan se, doduše, malo povuče i ne želi pričati o nekim stvarima, dok drugi bez problema pokrene temu.

Ne kažem da sam striktno protiv ideje da muško-ženska prijateljstva postanu nešto više, dapače, ako na kraju završiš s njim, to je super jer znate, ako ste bili dobri prijatelji, da ćete pasati jedno drugome. Ali želim reći da ima iznimki, iako smo svi toga svjesni. Vidjela sam kako je došlo do prekida muško-ženskog prijateljstva nakon što je jedno od njih dvoje ušlo u vezu. Tip je bio ljubomoran što joj je najbolji prijatelj muškarac ili je cura bila ljubomorna što je njenom dečku najbolja prijateljica žensko.

Želim da moj budući dečko shvati da ne planiram prekinuti niti jedno prijateljstvo samo zato što je on ljubomoran. Naravno da je on sad u mom životu i naći ću vremena i za njega. Žao mi je kada vidim lijepa prijateljstva koja se raspadnu zbog veze. Treba se shvatiti da su prijatelji tu bili prvi. Nema veze bio to muški ili ženski prijatelj, oni su bili prvi uz tebe.

U svakom slučaju, mislim da su moguća muško-ženska prijateljstva. Možda će postojati seksualna napetost, možda tvoj prijatelj neće lako govoriti o nekim stvarima koje ga pate i možda ćeš si postaviti pitanje A što ako?, ali bitno je kako reagirate na to i bitno je što ćete učiniti povodom toga. Da ste trebali biti zajedno, bili biste. Možda nešto bude, a možda ne. Ne treba previše razmišljati o tome jer se i tako može nešto upropastiti.

FOTO: JOSIPA MIKOVIĆ / STUDENTSKI.HR