LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
DOSADNI INSEKTI

Znate li koju krvnu grupu komarci najviše vole? Istraživanja kažu da je to zbog određenih mirisa

Istraživanja pokazuju da osobe s određenim krvnim grupama proizvode mirise zbog kojih su sklonije ubodima, međutim na potvrdama tih teorija i dalje se radi.

Istraživanja pokazuju da osobe s određenim krvnim grupama proizvode mirise zbog kojih su sklonije ubodima, međutim na potvrdama tih teorija i dalje se radi.

Komarci su dosadni insekti koji nas napadaju i uzrokuju svrbežne ubode, ali jeste li ikada razmišljali o tome zašto neke ljude grizu više od onih drugih?

Ispostavlja se da vaša krvna grupa može imati veze s tim neugodnim iskustvom. Krvne grupe poznate su po svojim različitim karakteristikama, uključujući i rizik od određenih bolesti te čak i utjecaj na naše karakterne osobine. No, neka su istraživanja pokazala da krvna grupa također može utjecati na to koliko će često nekoga komarci gristi.

Prema nekim studijama, komarci imaju sklonost prema ljudima s nultom krvnom grupom. Međutim, stručnjaci ističu da je učestalost uboda komaraca ovisna o mnogo faktora, te da nije isključivo povezana samo s krvnom grupom.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Medical Entomology, komarci su pokazali veću privlačnost prema osobama s krvnom grupom 0, napadajući ih čak dvostruko češće nego one s grupom A. To je navodno zato što osobe s krvnom grupom 0 proizvode određene mirise koje komarci smatraju privlačnima, zbog čega su češće izložene ubodima u odnosu na osobe s drugim krvnim grupama. Nakon grupe 0, komarcima su privlačne osobe s grupom B, dok potom slijedi grupa A.

Jonathan F. Day, profesor entomologije na Sveučilištu Florida, smatra da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjela potencijalna privlačnost komaraca prema određenim krvnim grupama. Ipak, slaže se da postoje razlozi zbog kojih komarci preferiraju ljude s određenom krvnom grupom.

Iako ta saznanja mogu izgledati neugodnima za osobe s krvnom grupom 0, važno je napomenuti da se i dalje radi o teoriji koja zahtijeva daljnje istraživanje. U međuvremenu, postoje učinkoviti načini za zaštitu od komaraca, poput upotrebe repelenata, nošenja dugih rukava i nogavica te spavanja pod mrežama protiv komaraca.

 
FOTO: HTTPS://UNSPLASH.COM/PHOTOS/GSMZDAI2HLK