LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Zdravija prehrana

Zbog ovih pet razloga izbacivanje soli iz prehrane postaje sve veći hit

Koje se promjene mogu dogoditi ako iz prehrane izbacite sol?

Koje se promjene mogu dogoditi ako iz prehrane izbacite sol?

Ako veće neko vrijeme razmišljate o redukciji soli u vašem životu, možda je pravo vrijeme da to i učinite, piše N1.

Prestat će vas boljeti glava
Ako patite od migrena, dobra vijest je da dijeta DASH s niskim udjelom soli uspješno rješava taj problem. Studije pokazuju da smanjenje unosa soli dovodi do smanjenja epizoda migrena.

Nećete više biti naduti
Nadutost ima mnogo uzroka, a jedan od njih je slana hrana. Prehrana s visokim udjelom soli doprinosi zadržavanju vode. Stoga bi problem nadutosti mogao nestati kada bismo jeli manje soli.

Rjeđe ćete biti žedni
Jeste li primijetili da se žeđ javlja kad pojedete nešto slano? Unosom tekućine tijelo popravlja odnos natrija i vode u tijelu. Kada smanjite unos soli, rjeđe ćete biti žedni i nećete morati tako često ići u kupaonicu.

Snizit ćete krvni tlak
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje unos manje od pet grama soli dnevno za normalizaciju krvnog tlaka. Sol je uzrok zadržavanja vode. Ljudi koji jedu previše soli imaju višak vode u tijelu, što stvara pritisak na krvne žile i povećava krvni tlak. Srećom, ako jedete manje soli, krvni tlak će se poboljšati.

Imat ćete manje šanse da se razbolite
Smanjenje unosa šećera i soli sprječava razvoj dijabetesa tipa 2 i kardiovaskularnih problema. Dokazano je da višak natrija potiče hipertrofiju lijeve klijetke, kao i fibrozu (zadebljanje i stvaranje ožiljaka) u srcu i arterijama. Kako bi se smanjio rizik od zatajenja srca ili moždanog udara, American Heart Association zalaže se za smanjenja natrija u prehrani.
FOTO: UNSPLASH