LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ljepote grada Zadra

Zadarske lokacije koje morate posjetiti

Nedavno smo istražili riječke i splitske lokacije, a danas vam donosimo dašak zadarskih. Od Foše, preko Kalelarge, pa sve do Morskih orgulja ovo su zadarske lokacije koje morate posjetiti ako vas put nanese u jedan od najljepših dalmatinskih gradova.

Nedavno smo istražili riječke i splitske lokacije, a danas vam donosimo dašak zadarskih. Od Foše, preko Kalelarge, pa sve do Morskih orgulja ovo su zadarske lokacije koje morate posjetiti ako vas put nanese u jedan od najljepših dalmatinskih gradova.

Nije tajna da Zadar svakako spada među poznatije i ljepše gradove na jadranskoj obali. Grad je to s bogatom povijesti i kulturnom baštinom, koji će vam svakim posjetom ponuditi nešto originalno i posve novo. Smješten je u samom srcu Jadrana te je lako dostupna destinacija kopnom, morem i zrakom. Tisućljetna povijest utkana u njegovim ulicama i utjecaj različitih naroda ostavili su bogat trag koji svakodnevno privlači sve veći broj ljudi. Posebnost grada leži u njegovoj jezgri čiji je velik dio oslobođen vozila kako bi pješaci mogli nesmetano uživati u razgledavanju. 

Mnogo je priča i stihova posvećeno ovom dalmatinskom gradu, a slavni je režiser Alfred Hitchcock prilikom posjeta Zadru izjavio kako Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu, ljepši čak i od onoga u Key Westu na Floridi, kojemu se svake večeri ide pljeskati. Jedna od manje poznatih informacija jest da je Zadar poznat i kao grad u kojem je osnovano prvo sveučilište na prostoru današnje Hrvatske. Riječ je o Generalnom filozofsko-teološkom učilištu dominikanskog reda, a utemeljeno je davne 1396. godine  Postojalo je sve do 1807. godine kada je ukinuto, a zatim je obnovljeno 2002. godine Grad je danas najpoznatiji po kulturnom repertoaru, zabavnim događanjima i programima, a i lokacijama koje nikako ne smijete zaobići. Zato vam u nastavku donosimo nekoliko njih. 

Stara luka Foša 

Na samom ulazu u srce grada nalazi se Foša. Slikovita luka poslužila je mnogim slikarima kao inspiracija, a ono što ju dodatno čini interesantnom jesu Kopnena vrata, ujedno i glavni ulaz u grad. Kopnena vrata ukrašena su raznim prizorima, a najzanimljiviji je od njih sigurno lik svetog Krševana na konju, zaštitnika grada Zadra, te veliki monumentalni lav. 

Foša i Kopnena vrata, foto: Flickr

Trg pet bunara i Perivoj kraljice Jelene

Nakon prolaska kroz Kopnena vrata nikako ne smijete propustiti Trg pet bunara koji je izravno povezan s Perivojem kraljice Jelene. Pet bunara koji krase ovaj trg izgrađeno je u slučaju dugotrajne opsade grada, za vrijeme opasnosti od turskih napada. S Trga se može direktno ući u Gradski perivoj, danas poznat kao Perivoj kraljice Jelene. Prekrasno je mjesto za odmor i šetnju među velikim krošnjama drveća koja cijeli dan pružaju hladovinu znatiželjnim posjetiteljima. Unutar Perivoja smješten je Lounge&Bar koji je otvoren cijele godine, a posebno je aktualan ljeti kada se tu održavaju razna događanja i koncerti.

Trg pet bunara, foto: Flickr
 

Varoš

Uske ulice i mali prozori na gusto stisnutim zgradama nešto su što karakterizira Varoš. Dio je to grada u koji se u prošlosti rijetko zalazilo. Razne se priče mogu čuti na svakom kantunu, od onih o dolini ćupova koji su služili pijancima za povraćanje, do onih novijih, punih srednjoškolskih uspomena. Danas je Varoš nezaobilazni dio grada koji odiše simpatičnošću i u kojem iza svakog ugla možete načuti ponešto ćakula, a uz to i popiti najfiniju kavu u gradu. 

Varoš u Zadru, foto: Flickr

 

Zadarski most

Da mostovi nisu samo hrpe betona i željeza koji služe za ukras, shvatili smo odavno. Tako je i sa Zadarskim mostom. Nedavno je napunio 56 godina, glavna je poveznica Poluotoka sa sjevernim dijelom grada, a na svojim leđima još uvijek hrabro podnosi tisuće užurbanih nogu koje preko njega prelaze svakog dana. 

Zadarski most, foto:Flickr
 

Kalelarga

Iako i dalje službeno nosi naziv Široka ulica (Calle Larga), većina najpoznatiju zadarsku šetnicu zna pod imenom Kalelarga. Opjevana je kao rijetko koja ulica u Hrvatskoj, a može se pohvaliti i vlastitom himnom, pjesmom čuvenog pjevača zadarskih korijena – Tomislava Ivčića, koja nosi naziv upravo ove šetnice. Kalelarga je za stanovnike Zadra više od samo glavne ulice i šetnice. Ona predstavlja simbol grada i mjesto druženja i zabave. Legenda kaže da je upravo Kalelarga kriva za jedne od najljepših ljubavnih početaka i najtužnijih završetaka mnogih generacija. 

Kalelarga, foto: Flickr
 

Rimski forum

Pri samom kraju Kalelarge nalazi se stari rimski forum koji je i danas poprilično očuvan. U okviru Foruma, jedna uz drugu, smještene su dvije građevine, crkva Svetog Donata i zvonik Svete Stošije. Forum danas sjaji u malo modernijem obliku s uređenom zelenom površinom i novim pločnikom. 

Pogled na Rimski Forum s vrha zvonika Sv. Stošije, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 
Crkva Sv. Donata ujedno je i najpoznatija građevina u Hrvatskoj koja datira još iz 9. stoljeća. Kružnog je oblika, a ime nosi po Svetom Donatu koji ju je dao izgraditi. Odmah do crkve smješten je zvonik Sv. Stošije koji onim malo više radoznalima bez straha od visina omogućuje upoznavanje grada s visine od 62 metra. Zvonik je u sezoni za posjetitelje otvoren svakim danom, a cijena ulaznice je simboličnih 15 kuna. 

Crkva Svetog Donata i zvonik Svete Stošije, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 

Morske orgulje i Pozdrav suncu

Malotko danas nije čuo o Morskim orguljama u Zadru. Ovaj orkestar čiji je dirigent priroda smješten je na najzapadnijem dijelu Rive, a ono što razlikuje morske od običnih orgulja jest činjenica da zvuk nastaje pod utjecajem mora, odnosno morskih valova te plime i oseke. Mjesto je to na kojem možete uživati u glazbi koju proizvode valovi, a usput i napraviti par odličnih fotografija s obzirom na to da se s orgulja pruža pogled na Zadarski kanal, otoke i zalazak sunca. 

Morske orgulje, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 

Uz orgulje se nalazi još jedna moderna atrakcija – Pozdrav suncu. Riječ je o svjetlosnoj konstrukciji kružnog oblika koja funkcionira na principu upijanja sunčeve energije. Tijekom dana sunce puni solarne ploče smještene ispod same konstrukcije, a nakon zalaska sunca na Rivi započinje čarolija. Još jedna zanimljiva činjenica jest da je Pozdrav suncu povezan s Morskim orguljama. Naime, zvuk koji proizvode orgulje se prenosi na svjetlosnu konstrukciju utječući na boje i dinamiku slike na staklu te tako u večernjim satima nastaje igra zvuka i svjetla. 

Zadarski pozdrav suncu, foto: Flickr

Zadarski arhipelag i plaže

Otoci unutar zadarskog arhipelaga još su jedna prednost ponude grada i okolice. Dobra trajektna i katamaranska povezanost grada i otoka tome ide u prilog, a svaki od njih je poseban na svoj način. Na većim otocima poput Ugljana možete uživati u raznim turističkim sadržajima dok si na onim manjim možete priuštiti život Robinsona Crusoea i tako pobjeći od svakodnevice

Osim svega spomenutog u gornjem tekstu ne smijemo zaobići velik broj plaža na zadarskom području, kao i kristalno čisto i toplo more. Ona plaža koju valja istaknuti jest šljunčana plaža Borik koja se nalazi sjeverno od grada. Također, rijetko se u bilo kojem gradu možete okupati u samom centru, no to nije slučaj kod Zadra. Tome svjedoči manifestacija Milenijski skok koja se održava svake godine u srpnju, a tom prilikom tisuće kupača istovremeno skaču u more sa Zadarske rive.

Pogled s jedne od Zadarskih plaža, foto: Flickr

Nacionalni parkovi u okolici

Otprilike 30-ak kilometara sjeverno od Zadra nalaze se Nacionalni park Paklenica i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Do ova dva nacionalna parka možete doći autobusom, a istim se i vratiti do Zadra. Nacionalni park Paklenica poznat je po skulpturama u stijenama koje je stvorila priroda i planinskim livadama. Ako ste avanturističkog duha možete se okušati u penjanju po stijenama. Prirodni izvori pitke vode pružit će vam pravo osvježenje od vrućina, a duh prirode ispunit će vas osjećajem bezbrižnosti. Također, na putu do ova dva nacionalna parka imate priliku stati na Masleničkom mostu, najvišem mostu za bungee jumping u Hrvatskoj. Da biste skočili bungee jedino što vam je potrebno jest želja za dozom adrenalina i mrvica hrabrosti. 
 
Kanjon Nacionalnog parka Paklenica, foto: Flickr
 
Spoj povijesnih znamenitosti, modernih arhitektonskih atrakcija i zabavnih događanja čine ovaj grad primamljivim kako starijim, tako i mlađim generacijama. Neke od lokacija koje smo naveli sigurno bi oduševile i one s najistančanijim nepcima. Nadamo se da smo vam bar donekle zaigrali maštu i spasili vas odluka o ovogodišnjem ljetovanju. Vjerujte nam, tko jednom posjeti Zadar s jednakom željom kao prvog puta posjećivat će ga do kraja života. Za kraj, složit ćemo se s Alfredom Hitchcockom i pustiti vas da uživate u jednom od najljepših zalazaka sunca na svijetu. 

Zalazak sunca na rivi, foto: Luka Basa / Studentski.hr
 
FOTO: LUKA BASA / STUDENTSKI.HR