LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Detaljna analiza aktualnog OS-a

Windows 8: nova revolucija ili Microsoftov ˝flop˝?

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir.

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir.

Nepisano je Microsoftovo pravilo da je svaka druga verzija Windowsa poprilično neuspješna: dok su Win98, 2000, XP te „sedmica“ odavno proglašeni najboljima u povijesti firme, Vista i Millenium Edition nisu bili te sreće. Po ovim predviđanjima, kao nasljednika fantastičnih Windowsa 7, ˝osmicu˝ se u startu okarakteriziralo kao promašaj, poglavito zbog potpuno drugačije funkcionalnosti i prilagođenosti ekranima osjetljivima na dodir. Međutim, s vremenom se ipak pokazalo da Microsoftovci znaju što rade, a nedavnom kupnjom Nokijinog odjela za razvoj mobilnih uređaja, dodatno će se popularizirati i mobilna varijanta ove platforme.

Novosti u programu

Najveća promjena odnosi se na redizajn svojevrsnog trademarka ove platforme, izbornika Start, inače okosnice novog Metro vizualnog sučelja. Osim što sada zauzima čitav ekran, pomalo preuzima ulogu klasičnog desktop ekrana jer sadrži pločice s kraticama za često pokretane programe, kao i simpatične animirane widgete koji u realnom vremenu prikazuju različite informacije i obavijesti.

Također, izgled izbornika moguće je mijenjati kroz 25 predinstaliranih tema i čitavu hrpu dostupnu putem Storea, koji je duboko integriran u operativni sustav. Start Screen je velik, lijep, brz, no i poprilično kontroverzan i trn u oku brojnih korisnika, koji Microsoftu zamjeraju pretjerano prilagođavanje touchscreen uređajima, nauštrb klasičnih računala. Sve instalirane aplikacije prikazuju se klikom na ˝All Apps˝ te ih je moguće grupirati po želji. Lock Screen, dobro poznat iz prijašnjih verzija, ovdje funkcionira kao ekran s obavijestima o trajanju baterije, nepročitanim porukama i događajima iz kalendara, čime se slijedi uhodani princip sa smartphone uređaja.

Multitasking je vizualno izveden mnogo atraktivnije te se s lijeve strane otvara izbornik u kojem su izlistane sve aktivne aplikacije. Novost je i Charms Bar, na kojem su s desne strane sadržane funkcionalnosti pretraživanja računala ili Interneta, dijeljenja datoteka, pozivanja Start Screena te postavki aplikacije ili sustava. Sve radi jako fluidno te grafički iznimno lijepo izgleda.

Samo desktop sučelje ostalo je bez Aero Glassa, vizualnog efekta sadržanog u prethodnoj verziji, koji je otvorenim prozorima davao prozirnost. U ovom slučaju, to znači veću fluidnost sustava, a i prijelaz između Start Screena i desktopa manje je dramatičan. Iako je Start Screen iz Metro sučelja zamijenio klasičnu ikonu izbornika Start, desnim klikom u donjem lijevom kutu otvara se praktični meni sa često korištenim administratorskim alatima, poput Task Managera i dijaloga Run. Dovlačenjem kratica aplikacija na desktop i sitnim podešavanjima sučelja, praktički se u svakodnevnom radu može izbjeći korištenje novog Start Screena pa tko ne voli, ne mora. No Charms Bar prisutan je i u desktop načinu, s time da tipka Share ovdje ne radi.

Dostupnost aplikacija

Metro sučelje sa sobom donosi i nove Modern UI aplikacije. Neke su predinstalirane, a ostale je moguće preuzeti sa Windows Storea. Bazične aplikacije razdijeljene su u tri grupe: one koje sadržaj preuzimaju s tražilice Bing (sport, vrijeme, financije); glazba, video i igre sa servera Xbox te stari znanci iz nekadašnjeg Live Essentials paketa (Mail, Messaging, SkyDrive i drugi). Događanja s različitih društvenih mreža i konverzacije s prijateljima, okupljeni su pod stavkom People, a Messaging aplikaciju je moguće pinnati (zalijepiti za lijevi ili desni kut ekrana; u Windowsima 8 podržano je proizvoljno dijeljenje ekrana između dvije neovisne aplikacije) te tako stalno biti u toku s novim razgovorima na Facebooku.

Mail aplikacija može sinkronizirati više računa, kao i aplikacija Calendar sa lijepim sučeljem i skočnim prozorima s obavijestima o zakazanim događajima. Aplikacija za slike direktno je povezana sa servisima u oblaku te se ponajviše oslanja na SkyDrive, pomoću kojeg je fotografije moguće pregledavati na bilo kojem uređaju na kojem je isti korisnik logiran sa svojim SkyDrive računom. Tu je i izvrstan PDF preglednik, brz i stabilan. Aplikacije za vijesti, karte, putovanja i slično, koriste se Microsoftovom tražilicom Bing, krcate su informacijama i garantiraju dobar gubitak vremena. Store trenutno broji preko 500 aplikacija spremnih za preuzimanje.

Desktop aplikacije praktički su zadržale svoj izgled i funkcionalnost, izuzev Task Managera i Explorera. Task Manager dobio je ljepše, preglednije sučelje i bolji multitasking te više informacija za svaki proces koji se izvodi. Oni su podijeljeni na aplikacije i pozadinske procese te je procese koji se pokreću zajedno s Windowsima moguće direktno isključiti. Explorer, osim što je dobio naredbenu traku u stilu Office programa, koja se mijenja ovisno o vrstama datoteka, zna rukovati sa ISO i VHD datotekama (ISO datoteke snimaju se na CD i DVD medije, dok se VHD datoteke pokreću kao virtualni DVD pogon). Poboljšanja su doživjeli i alat za backup podataka, kao i alat za manipuliranje s više fizičkih diskova spojenih u polje.

Osmica namijenjena touchscreen tehnologiji

Poseban je osjećaj koristiti nove Windowse na uređaju sa touchscreenom. Tranzicije među sučeljima i aplikacijama besprijekorne su, a geste prstima rade savršeno, posebno u Metro sučelju. Na desktopu touch funkcionira iznenađujuće precizno, čak i pri odabiru sitnih ikonica u Wordu ili Excellu te prilikom odabira više datoteka u Exploreru. Prilikom upisivanja teksta, ponuđene su 4 tipkovnice, ovisno o orijentaciji ekrana, uključujući alat za prepoznavanje rukopisa. Doduše, kvalitetom i predviđanjem teksta još uvijek kaskaju za onima na Windows Phone platformi, a i zauzimaju popriličan dio ekrana, što je posebno problematično u Office alatima. Jedan dio opcija ipak je rezerviran za kombinaciju fizičke tipkovnice i miša, posebice u Exploreru.

Ovdje se ponašanje u svakodnevnoj upotrebi praktički ne razlikuje od Windowsa 7, uz iznimku Metro sučelja i sveprisutnog Charms Bara, kao i panela za multitasking. Pomicanjem miša u stranu vrte se aplikacije u Start Screenu, no to ne radi u ostalim aplikacijama. Pogrešno je pretpostaviti da je uporaba miša u novim Windowsima inferiorno iskustvo – stvar je u tome što je upotreba touchscreena, posebice ako je isti na laptopu, jednostavno superiorna i predstavlja zapravo idealno okruženje za punu iskoristivost Metro sučelja.

Opća izvedba

U pogledu grubih performansa, osmica je stabilna i brza, čak i na starijim konfiguracijama. Zahvaljujući boljem optimiziranju radnih procesa, brže se podiže, izvršava zahtjevne zadatke te manje troši bateriju. Glavna je razlika u sistemu gašenja, koji je zapravo bliži hibernaciji. Rezultat je gotovo dvostruko brže paljenje i gašenje sustava na istoj konfiguraciji u odnosu na Windows 7 pa se osmica preporuča i za udisanje nove snage u starije konfiguracije.

Globalno, osmica prestiže stariju verziju u svemu, od kopiranja datoteka preko USB-a i brzine Internet Explorera, do ponašanja u svakodnevnom radu. Osim toga, Windows 8 ima predinstalirane drivere za veći broj printera te novu i bržu arhitekturu printanja, kao i podršku za 3G povezivanje, a nudi i mogućnost pauziranja prilikom kopiranja datoteka s jednog mjesta na drugo te više opcija za kopiranje. Poboljšana je i prilagodba na višemonitorske sustave različitih rezolucija na kojima Win8 jednostavno blista te demonstrira punu snagu multitaskinga.

Korjenita je promjena i u kreiranju korisničkih računa, gdje se korisniku posebno naglašava otvaranje Microsoftovog računa, pomoću kojega se povezivost računala podiže na novu razinu. Integriranje s oblakom brzo je i bezbolno te se već postojeće datoteke na serveru automatski prebacuju na osobno računalo i razvrstavaju po kategorijama, a pod karticom People nalaze se osobe iz kalendara, kao i Facebook i Twitter prijatelji. Također, isti račun koristi se za kupovinu aplikacija u Windows Storeu, a korištenje istog računa na više uređaja automatski ih međusobno umrežava i sinkronizira.

Međutim, Start Screen ne uzima identičan izgled na svim uređajima te se aplikacije sa Storea ne skidaju automatski. Sa gledišta sigurnosti, novi Windowsi pokazuju značajan napredak te imaju mogućnosti koje bi trebali imati i drugi operacijski sustavi. Prvi je kreirani račun automatski s administratorskim privilegijama, dok se na svaki sljedeći može podesiti Family Safety (predviđeno za djecu, daje uvid u rad korisnika na računalu, omogućava restrikcije web-stranica, instaliranih aplikacija te ograničenje vremena koje je moguće provesti na računalu). Implementiran je novi sustav raspoznavanja procesa i automatskog gašenja onih potencijalno opasnih te pokretanja aplikacija u sigurnom okruženju (sandbox).

Multimedijalna podrška

Od dobro poznatih multimedijskih Windows aplikacija, Media Player izgleda praktički identično, klasične igrice (Solitaire, Minesweeper) potrebno ke naknadno instalirati, a Media Centre se naplaćuje. Glazbene i videodatoteke pokreću se pomoću servisa Xbox, preko kojeg je moguće preuzimati igrice i napraviti svoj online korisnički račun za komunikaciju s prijateljima. Kontrole na ugrađenom playeru minimalističke su i prilagođene touchscreenovima. Međutim, ne postoji automatsko generiranje playlista, kao ni alat za pronalaženje sličnih sadržaja. Xbox SmartGlass omogućuje kontrolu Xbox aplikacije putem tableta ili smartphonea, no svaki put kada se preuzimaju nadogradnje za druge aplikacije, gubi vezu s računalom.

Deseta inačica Internet Explorera najbrža je i najsigurnija do sada, posebno na polju privatnog surfanja i otvaranja više kartica. U modernoj varijanti sučelja, često posjećivane stranice moguće je zalijepiti na traku iznad virtualne tipkovnice i tako omogućiti brže pristupanje. Ova varijanta posebno je prilagođena touchscreen uređajima, na kojima zumiranje i navigacija rade brzo i fluidno, a suprotno predviđanjima, dodana je i podrška za Flash (YouTube će raditi u modernom sučelju preglednika). U pregledniku je također automatski uključen DNT (Do Not Track, tehnologija kojom se blokiraju ˝kolačići˝ i njihovo prosljeđivanje u svrhu ciljanog oglašavanja), čime je Microsoft još jednom pokazao da im je sigurnost i anonimnost korisnika na prvom mjestu.

Finalna odluka

Konačna presuda diskutabilna je i najviše će ovisiti o subjektivnom doživljaju. S jedne strane, osmica je brža, štedljivija i sigurnija na svim konfiguracijama, donosi Storage Space i redizajnirani Windows Explorer, integraciju u oblaku, bolju podršku za više monitora i različite hubove za praćenje aktualnosti na društvenim mrežama. S druge strane, novo Metro sučelje donosi korjenite promjene i neće se svidjeti svakome, ne postoji unificirani alat za pretragu datoteka na desktopu, Media Centre ne donosi značajna poboljšanja i nije besplatan, nema ugrađenog DVD playera kao ni automatskog instaliranja istih aplikacija na svim uređajima s istim korisničkim računom.

Naposlijetku, Windows 8 teško je ne preporučiti. To je brz, pouzdan, siguran i inovativan operativni sustav, koji će se s povećanjem rasprostranjenosti i smanjenjem cijena touchscreen i hibridnih uređaja, sve više dokazivati. Metro sučelje možda se neće svidjeti svakome, no uz ispravno podešavanje neće ga se morati ni otvarati u svakodnevnom radu. Svakako, Win8 tražit će izvjesnu dozu navikavanja na novi koncept funkcioniranja sustava, no imajući u vidu Microsoftovu ideju umrežavanja svih uređaja s istim računom i trenutnu razmjenu podatak između istih, ne treba sumnjati u njegov komercijalni uspjeh.

FOTO: WFILES.BROTHERSOFT.COM