LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

„WILDFLOWER”: gdje je put ka sreći?

Svi zaslužuju sreću ispod ovog neba. Zar ne?

Svi zaslužuju sreću ispod ovog neba. Zar ne?

Wildflower, 2022, 1h 45min, coming of age drama, IMDb 6,7/10


Radnja: Djevojčica upravlja životom dvoje neurodivergentnih roditelja i ostatkom obitelji koja se ne može složiti skoro ni oko čega.

Na samom početku filma na ekranu se pojavljuju riječi nadahnuto istinitim događajima. Tada doživljavaš opći kaos: obitelji se okupljaju u sobi, svađaju se, paničare i puše cigarete. Upoznaješ nepokolebljivu baku Peg, društvenu baku Lorettu, tetu iz predgrađa Joy i tetka Bena, ali najviše pažnje uzimaju roditelji Derek i Sharon, koji se ponašaju djetinjasto, boreći se oko toga tko je trebao donijeti mlijeko iz automata. Svi imaju puno pravo biti uzrujani s obzirom na stanje u kojem se nalazi Bea, glavni lik, kćer, nećakinja i unuka.

Skoro cijeli film imaš pristup unutrašnjosti Beine glave jer je ona u našim ušima, pripovijeda. Što joj se dovraga dogodilo? Njezino je pamćenje mutno, pa kreće pričati od samog početka što stvara postepenu napetost kako bi te dovela do velikog otkrića pri samom kraju.

Pa vratimo se na početak; Sharon je rođena s intelektualnim poteškoćama, dok je Derek pretrpio traumatsku ozljedu mozga nakon što je doživio prometnu nesreću. Izlaze na spoj, vjenčaju se, dobiju dijete i daju joj ime Bambi, po Sharoninu omiljenom liku iz crtića. Naime, Derek može voziti, a Sharon ne može dobiti svoju dozvolu. No, oni odlaze svojim putem; živeći u kombiju, u kampu s prikolicama, u Las Vegasu, a zatim se presele u svoju malu kuću.

Priča se probija kroz uspone i padove Beina života s roditeljima, čiji se nedostatak emocionalne zrelosti čini kao teret. Kuća je prljava, njihova prehrana je sumnjiva, a Derekov pokušaj da Beu nauči voziti s 10 godina je katastrofalan, Derek je veliki sljedbenik svog gospodara i spasitelja Isusa Krista, a njezini teta i tetak pomažu financirajući njezinu školarinu u privatnoj školi. Bea ima najbolju prijateljicu Niu, dečka Ethana, posao i pomaže platiti račune te popunjava roditeljske organizatore tableta kako ne bi preskočili terapiju.

Wildflower je mađioničarski šešir prepun šarenog poljskog cvijeća čiji pozitivni i negativni atributi prijete samouništenju. Potpuna su opreka normalnoj Bei drugi likovi koji graniče s crtanim, poput bake pjevačice u salonu; tete i tetka, stereotipa iz predgrađa; Beine škole pune zlih djevojaka iz 80-ih, tu su i simpatični portreti osoba s invaliditetom. Suprotstavljanje neurodivergentnih roditelja s potomstvom bez ijedne poteškoće otvara vrata preformuliranim raspravama o spolu, vjeri i stigmi koje su hrabre i nervozne te u isto vrijeme nespretne i priproste. Scenarij je pametan i živahan i istovremeno smiješan, zastrašujući i tužan.

Naposljetku, „Divlji cvijet“ razumno se dobro snalazi u težim aspektima svoje teme kroz ispreplitanje osjećaja i karakterizacije likova kako bi nam postali što bliži. Stvara se neizvjesnost i igra igrica ​​spoji točkice, kako bi se saznalo zašto je Bea hospitalizirana. Film nudi lekciju o otpornosti u teškim vremenima i važnosti ostvarivanja svojih snova i pokazuje da bi se pojedinci ponajprije trebali pobrinuti za sebe prije nego ulože vrijeme i energiju brinući se o drugima. Približavajući se teškim pričama i scenama o odrastanju, možda ti zatreba maramica. Ili dvije.

Do idućeg puta, Ivana. #čitamose