LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Novo u kinima – recenzija

„Vječnici” (2021): Prenapučena odiseja omnipotetnih anonimnih junaka

Unatoč impresivnoj glumačkoj postavi kao i najdosljednijim specijalnim efektima u Marvelovom univerzumu dosad, Vječnici na sebe stavljaju ogroman zadatak upoznavanja gledatelja s previše likova što rezultira predugačkim filmom koji naposljetku iznjedri vrlo malo konkretnih informacija.

Unatoč impresivnoj glumačkoj postavi kao i najdosljednijim specijalnim efektima u Marvelovom univerzumu dosad, Vječnici na sebe stavljaju ogroman zadatak upoznavanja gledatelja s previše likova što rezultira predugačkim filmom koji naposljetku iznjedri vrlo malo konkretnih informacija.

Nakon nedavne dvostruke pobjede na ovogodišnjim Oscarima, onu za najbolji film te režiju za film Zemlja nomada (2020), Chloe Zhao postala je među jačim adutima i istaknutijim imenima u Marvelovom redateljskom kompendiju. Nimalo je otrežnjujuća činjenica da je Marvelova kampanja za najnoviji film Vječnici – čiji korijeni datiraju još iz 1976. godine nakon njihovog začeća od strane Jacka Kirbyja – odlučio Zhao istaknuti kao pobjednicu spomenute filmske nagrade radi boljeg marketinga i većeg odaziva publike.

Naravno, očekivanja za film time su eskalirala u nadi da će se ponoviti još jedna uspješna revitalizacija anonimnih likova poput one iz 2014. godine kada je ekscentrični redatelj James Gunn na veliko platno donio tim Čuvara galaksije koji su promptno našli među popularnijim likovima Marvelovog filmskog univerzuma. Tome je dodana i zanimljiva i primamljiva glumačka postava – spomenimo samo neka od imena: Richard Madden, Angelina Jolie, Salma Hayek, Kumal Nanjiani, Kit Harrington i ostali. Međutim, ovaj enormni projekt o nadljudima sa šarolikim spektrom sposobnosti na sebe je stavio veliki zadatak.

Vječnici u sastavu od desetero nadljudi od kojih svatko ima drugačiju individualnu sposobnost, na čelu s Ajak (Salma Hayek), odlaze na Zemlju kako bi obranili ljude od Devijanata. Zbog kohabitacije s ljudskom populacijom, Vječnici prema ljudima stvore simpatije, pa se i sami počnu osjećati kao stanovnici Zemlje. 1500-ih godina, nakon što ubiju posljednjeg Devijanta, grupa Vječnika odluči rastati se s primordijalnim ciljem asimilacije u društvo kada svaki član mora odabrati kako želi provesti svoj život među ljudima.

U sadašnje vrijeme, Sersi (Gemma Chan) i Sprite (Lia McHugh) žive skupa u Londonu gdje Sersi hoda s Dane Whitmanom (Kit Harrington) umjesto s Ikarisom (Richard Madden) koji ju je ostavio prije pet stoljeća.
No, kada ih napadnu Devijanti – za koje se smatralo da su davno izumrli – vraća se i Ikaris. Troje Vječnika sada shvaća kako je vrijeme da se tim ponovno okupi, iako se s ostatkom nisu čuli nekoliko stoljeća.

Osnovni problem ovog filma njegova je prenapučenost. Istina je da se radi o potpuno anonimnim likovima s kojima je većina gledatelja i dalje nepoznata pa je nezahvalan zadatak predstaviti čak deset takvih osoba. Iako Marvelu nije strano svoje filmove, poput posljednja dva nastavka Osvetnika, Osvetnici: Beskonačni rat (2018) te Osvetnici: Završnica (2019), ispuniti mnogobrojnim likovima ipak se u tim filmovima radilo o junacima koji su bili predstavljeni kroz godine i u drugim filmovima.

Obilje likova u ovome filmu rezultirala je konfuznim narativom i prevelikim brojem podradnji koje nisu gotovo nikako pridonosili samoj fabuli. Glumci poput Briana Tyreea Henryja koji utjelovljuje izumitelja Phastosa i daje potrebnu ljudskost svome liku, Kumaila Nanjianija čiji šarm pridonosi dinamici cijelog filma kao i Richarda Maddena u ulozi enigmatičnog Ikarisa odrađuju svoj dio posla vrlo profesionalno, no većina drugih glumaca poput Angeline Jolie, Salme Hayek i ostalih imaju priliku vrlo malo učiniti za svoj lik. Štoviše, mnogi motivi i postupci likova djeluju potpuno nepotrebno ili nedovršeno, na momente čak i zbunjujuće. Kada bismo junake Jacka Kirbyja mogli upoznati, recimo, u obliku serije, to bi definitivno doprijenijelo upoznavanju sa samim likovima.

Svejedno, film ima i mnoge pozitivne strane pa tako specijalni efekti s razlogom mogu ponosno držati epitet jednog od najuvjerljivijih efekata u Marvelovom filmu dosad. Sama interpretacija Celestijala impresivna je i stvara osjećaj strahopoštovanja, a pogotovo u 3D modifikaciji. Jednako tako, sama scenografija koja prikazuje određene građevine poznatije iz povijesnih udžbenika poput Semiramidinih visećih vrtova ili Ištarinih dveri kao i brojne lokacije smještene u Indiji, Peruu i na Indijskom oceanu, hvalevrijedne su i čine ovaj film vizualno atraktivnim.

Jednako tako, akcijske scene veoma su fluidno koncipirane pa tako gledatelj ima priliku jasno razabrati što se događa u samim borbenim dijelovima što je problem kod većine blockbustera gdje su rezovi prenagli i tako se ne ostavlja vremena ni prostora za prilagođavanje akcijskoj dinamici. Kada se tomu pridoda i glazba Ramina Djawadija zaslužnog za glazbu u serijama Igra prijestolja (2011. - 2019.) i Westworld (2016. - 2020.) koja se savršeno uklapa u svemirski ambijent filma, dobiva se produkt vrijedan pozornosti gledatelja, a pogotovo Marvelovih obožavatelja kao i fanova superjunaka.

U konačnici, unatoč tome što Vječnici nisu film koji je pronašao svoj vlastiti potpis među superherojskim filmovima kao i problematici prenatrpanosti likovima i radnjama što gledatelja može s uvjerljivom lakoćom pogubiti u procesu gledanja filma, svejedno se radi o uratku koji će pružiti ugodno iskustvo pri gledanju uzevši u obzir grandioznu scenografiju, iznimno realistične specijalne efekte kao i lijepo strukturirane akcijske scene. Preporuka stoji za iskustvo u 3D opciji te se preporučuje ostajanje i nakon upaljenih svjetla radi čak dvije post-credits scene koje otvaraju mnoga pitanja kao i puteve za neke nove i veće avanture.
FOTO: UNSPLASH