LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ne propustite nebeski spektakl

VIDEO: Zvjezdani koncert dosad najljepše kiše meteora

Zaželite niz želja i uživajte u dosad najljepšem nebeskom spektaklu!

Zaželite niz želja i uživajte u dosad najljepšem nebeskom spektaklu!

Brojne zvjezdarnice, astronomska društva i zaljubljenici u nebeske fenomene ponovno mogu pratiti kišu meteora Perzeidi, u Hrvatskoj poznatiju kao Suze svetog Lovre, koja će vrhunac ove godine doživjeti između 11. i 14. kolovoza!

Perzeidi će se najbolje moći vidjeti u noći na petak, od pola sata iza ponoći, a vatromet meteora trebao bi početi velikim brojem malih meteora, dok nas oni veći meteori očekuju od 1:23 pa sve do jutra. Prvi dio večeri mogao bi ometati Mjesec svojom svjetlošću, no on zalazi oko 00:41 te bi tada uvjeti za opažanje meteora trebali biti idealni. 

Ove godine Zemlja prolazi kroz gušći oblak meteroida, stoga se predviđa i do 160 meteora na sat (prosjek je inače oko 100 meteora), odnosno, najveći nebeski spektakl Perzeida dosad. Meteori se opažaju golim okom, a preporučuju se lokacije koje nisu svjetlosno kontaminirane.

Stoga pravac na izlet u planine i na deku! Uživajte u kiši meteora u što većoj tami kako biste je zbilja mogli doživjeti, a usput i zaželjeti niz želja. Pritom se nadajmo da loše vrijeme neće pokvariti ugođaj i da će Perzeidi biti vidljivi. Također, toplo se obucite zbog hladnijih noći. Ne propustite koncert koji su zvijezde pripremile za vas!

 

FOTO: FLICKR