LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Žurke bez harmonike

VIDEO: Soundtrackovi koji srce diraju

Hans Zimmer, Thomas Newman, Alexandre Desplat i Ludovico Einaudi samo su neki od skladatelja koji su svoju reputaciju izgradili na glazbi za filmove.

Hans Zimmer, Thomas Newman, Alexandre Desplat i Ludovico Einaudi samo su neki od skladatelja koji su svoju reputaciju izgradili na glazbi za filmove.

Ponovno smo vam pripremili glazbeni čušpajz u kojem se bavimo svime i svačime što je vezano uz glazbu. Već smo pisali o upečatljivim skladbama iz horor filmova, glazbenome geniju Dylanu, vezi Pink Floyda i leteće svinjeglazbi u politici, antibožićnim pjesmama i albumima koji su obilježili 2016. godinu.

Nadolazeće rečenice posvećujemo filmskoj glazbi. Soundtrackova koje srce diraju ima napretek, poprilično je teško odabrati one najbolje, stoga nema potrebe praviti se pametnim i etiketirati pojedine pjesme kao najbolje. Svaka od navedenih skladbi i pjesama posebna je na svoj način. Naslovna slika je, dakako, aluzija na poznatu scenu iz filma Vrtlog života (American Beauty).

Yann Tiersen - J'y Suis Jamais Alle (Amelie)

Skladba koja nas teleportira na šareni ringišpil na Montmartreu. Vrtimo se u ljetnoj noći i iz ptičje perspektive škicamo Pariz. Takav je gotovo svaki instrumental francuskog glazbenika i skladatelja Yanna Tiersena u filmu Amélie iz 2001. godine, osim onih mirnijih glazbenih brojeva u kojima prevladava klavir. Autora glazbe u filmovima Amélie i GoodBye Lenin hrvatska publika slušala je prije sedam godina u Tvornici kulture. Zanimljivo je da mu je za glazbu u francuskoj romantičnoj komediji trebalo samo dva tjedna rada. 

Hans Zimmer - Time (Početak)

Poprilično je nezahvalno posebno isticati bilo koje djelo nekog umjetnika čiji je opus prepun nezaboravnih remek-djela. Jedan od takvih genijalaca je njemački skladatelj i glazbeni producent Hans Zimmer, za kojega se može reći da je uvelike potaknuo mnoge da počnu doživljavati filmske soundtrackove kao samostalne entitete, a ne samo kao pozadinsku glazbu u filmovima. Samo neki od filmova za koje je Zimmer radio glazbu su Kralj lavova, Gladijator, Vitez tame i Pirati s Kariba. Tu je i film Christophera Nolana Početak (Inception), u kojem su sve skladbe napravljene iz pjesme Edith Piaf Non, je ne regrette rien. Za Oscara je bio nominiran čak osam puta, a jedini zlatni kipić osvojio je 1994. za Kralja lavova.

Thomas Newman - Dead Already (Vrtlog života)

Zvjezdani ratovi VI: Povratak Jedija, Miris žene, Iskupljenje u Shawshanku i Zelena milja samo su neki od filmova kojima je svoj glazbeni doprinos dao američki skladatelj Thomas Montgomery Newman, sin legendarnog Alfreda Newmana, koji je autor najavne glazbe za studio 20th Century Fox. Newman upotrebom sintetskih zvukova upotpunjuje dijelove filma Vrtlog života (American Beauty), u kojima primjerice Lester mašta o maloljetnoj Angeli ili njegova glazba ima funkciju povezivanja kadrova. 

Produljene su prijave za studentske i debitantske filmove na riječkom STIFF-u


Alexandre Desplat - Mr. Moustafa (Grand Budapest Hotel)

Francuski skladatelj Alexandre Desplat 2014. godine zaradio je Oscara za glazbu u filmu The Grand Budapest Hotel, koji je osim ovog osvojio još tri zlatna kipića. Desplatu je to jedini Oscar, no to nije razlog da se podcijeni njegov rad jer je radio još i na filmovima Djevojka s bisernom naušnicomNeobična priča o Benjaminu Buttonu, Harry Potter i Darovi smrti (prvi i drugi dio), Kraljev govor, Argo, Igra imitacije i tako dalje. U ovoj art komediji, u kojoj se radnja odvija u imaginarnoj srednjoeuropskoj Republici Zubrovki, Desplat je odlično u skladbama iskombinirao tradicionalne elemente s onim orkestralnim. 

Ludovico Einaudi - Una Mattina (Nedodirljivi)

Trebate li glazbu za opuštanje, pozadinsku glazbu za rad ili glazbu za misaono lutanje? Soundtrackovi iz filma Nedodirljivi (Intouchables) mogli bi biti idealni za navedene namjene. Za skladbe je zaslužan talijanski pijanist i skladatelj Ludovico Einaudi, koji je prošle godine izveo povijesni koncert na plutajućoj platformi u Arktičkom oceanu. Poput i ovog niskobudžetnog francuskog filmskog remek-djela, glazba u filmu istovremeno je jednostavna i moćna zbog utiska koji ostavlja na slušatelja/gledatelja.

Alan Silvestri - Forrest Gump Suite (Forrest Gump)

Čuvena dramska komedija, u kojoj se kao soundtrackovi nalaze dobro poznate Fortunate Son Creedencea, Respect Arethe Franklin, čak nekoliko pjesama The Doorsa, All Along the Watchtower Jimija Hendrixa i tako dalje, ne bi bila ista bez divnih uradaka Alana Silvestrija. Ovaj američki skladatelj radio je glazbu i za filmove Povratak u budućnost, Kapetan Amerika (Prvi osvetnik), Osvetnici i mnoge druge.

Na Sveučilištu u Zadru studentici dodijeljena nagrada za najbolji TikTok video


Mark Knopfler - Once Upon A Time...Storybook (Kraljevna nevjesta; The Princess Bride)

Ako niste znali, poznati predvodnik Dire Straitsa Mark Knopfler skladao je i glazbu za deset filmova, među kojima je Kraljevna nevjesta (The Princess Bride). godine 1988. skladba Storybook Love zaradila je nominaciju za Oscara za najbolju originalnu pjesmu. 

Sting - Shape of My Heart (Léon: The Professional)

Da ne bi ovaj popis bio prepun instrumentala, ovdje se našla i jedna s tekstom. Stingova Shape of My Heart našla se u filmu francuskog redatelja Luca Bessona Léon u kojem glume Jean Reno i Natalie Portman. Kako je objasnio, Sting je u pjesmi htio ispričati priču o kartašu, kockaru koji ne kocka kako bi pobijedio, već kako bi otkrio neku vrstu mistične logike u sreći. Film možda nije zaradio Oscara niti nema čuvene soundtrackove poput prethodno najavljenih filmova, no zato je ova vrhunska pjesma dodatno začinila kultni Bessonov triler.

The Moldy Peaches - Anyone Else But You (Juno)

Za kraj jedan glazbeni broj za pjevušenje. Poput samog filma, čija se radnja vrti oko tinejdžerice Juno koja je neplanirano ostala trudna, tako su i pjesme u filmu slatke i lepršave. Soundtrack filma bio je prodavaniji album od onog za film Komadi iz snova (Dream Girls) i prvi najprodavaniji soundtrack album 20th Century Foxa nakon Titanica. Sam film osvojio je 2008. Oscara za najbolji originalni scenarij.

Bijeg od vrućina i druženje uz film na radionicama za djecu i mlade u Fužinama!


FOTO: FLICKR