LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Kulinarska enigma

Većina koristi samo jednu stranu: znate li čemu služe ostali otvori na ribežu?

Chefovi francuske kuhinje razriješili su nedoumice vezane uz funkcije ribeža, kulinarske napravice koje ima gotovo svako kućanstvo.

Chefovi francuske kuhinje razriješili su nedoumice vezane uz funkcije ribeža, kulinarske napravice koje ima gotovo svako kućanstvo.

Gotovo ne postoji kućanstvo koje ne posjeduje barem jedan ribež. Modeli su razni, a posebno su česti ribeži u obliku kvadra, koji se sastoje od četiri različite plohe.

No, iako očito postoji multifunkcionalna namjena, većina ljudi koristi samo jednu, provjerenu stranu ribeža. To dokazuje i nedavna objava na Redditu u kojoj je jedan korisnik odlučio saznati čemu služe one najsitnije rupice.

Koristi li itko ikada ovaj dio ribeža s najsitnijim rupicama? Čemu on uopće služi? - zapitao se anonimni korisnik, prenosi 24sata.

Odgovori su bili razni, a iz istih se da zaključiti kako većina ljudi uistinu nije upoznata s funkcijama ove korisne kulinarske naprave.

No, chefovi francuske kuhinje razriješili su nedoumice, a njihova pojašnjena prenosimo u nastavku.

Strana ribeža s velikim rupama koje izgledaju kao kapljice: Ovo je stranica ribeža kojom se možete poslužiti u svim situacijama u kuhinji, od ribanja mrkve, krumpira ili kuhanih jaja za salatu, do ribanja mekog sira za pizzu. Korisna je jer će većinu namirnica pretvoriti u ujednačene i tanke strugotine koje su pogodne za salate, ili kuhanje. Tako brže će se skuhati i raspasti, ako želite gušći umak. Poslužit će i za brzo sjeckanje voća i povrća, usitnjavanje luka za saft, ili za mrvljenje čokolade koju ćete otapati na pari. Dobro je rješenje i za ribanje margarina koji trebate dodati u kolače.

Strana ribeža sa sitnim rupama koje izgledaju kao kapljice: Odlična je za brzo i efikasno usitnjavanje pojedinih namirnica koje ćete koristiti za ukrašavanje jela, poput tvrdog sira, čokolade voća ili povrća. Na ovoj strani možete naribati krumpir za popečke ili palačinke, ili tikvice kojima ćete puniti palačinke, te napraviti kašice od voća i povrća za bebe. 

Strana ribeža s nazubljenim rupama: U vrijeme dok nije bilo sokovnika, ovo je, zapravo, bila najčešće korištena strana ribeža, jer su na njoj žene trljale voće i povrće kako bi napravile kašicu iz koje će kasnije iscijediti sok za djecu.

Strana ribeža s dva ili tri duguljasta otvora: Služi za rezanje voća i povrća na tanke, uravnotežene kriške koje možete koristiti za salatu, složenac, ukras na tanjuru i slično.  Na ovoj strani možete narezati krumpir na ploške za pripremu čipsa i slično. 
FOTO: PIXABAY