LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Spektakularni Supermjesec

Večeras vas nakon 70 godina na nebu čeka neviđeni spektakl

U noći s 13. na 14. studenog uperite svoje oči prema nebu jer ćete imati priliku vidjeti najveći i najsjajniji Mjesec u posljednjih 70 godina.

U noći s 13. na 14. studenog uperite svoje oči prema nebu jer ćete imati priliku vidjeti najveći i najsjajniji Mjesec u posljednjih 70 godina.

U noći s 13. na 14. studenog uperite oči u nebo koje nam priprema besplatni spektakl koji ćemo pamtiti! Za to postoji i više no divan razlog – svjedočit ćete najsjajnijem i najvećem Supermjesecu nakon 70 godina! Riječ je o najmanjoj udaljenosti između Zemlje i Mjeseca (356, 509 kilometara) od 1948. godine

Da bi Mjesec bio Supermjesec, mora biti pun i mora biti blizu Zemlje. On se, naime, oko Zemlje kreće u ovalnoj orbiti i u jednom je trenu bliže, a u drugom dalje od Zemlje. Položaj Mjeseca najbliži Zemlji zove se perigej, dok se najdalji naziva apogej. Kada se Zemlja, Mjesec i Sunce poravnaju u tom perigeju, dobivamo dojam da je Mjesec veći i sjajniji, odnosno postaje Supermjesec.

Dakle, on će večeras biti sjajniji i veći nego što ćete ga ikada imati prilike u životu vidjeti! Supermjesec sličan večerašnjem moći ćemo sljedeći put vidjeti tek 14. studenog 2034. godine No, ako propustite večerašnji, sljedeći, ali manji, očekuje nas 14. prosinca. Tog će dana kiša meteora Geminidi koja s njime dolazi biti manje vidljiva nego inače.

Gledajte na to i s kozmičke strane: svakoga mjeseca imate priliku doživjeti novi početak, a namjere koje ste postavili u određenoj mjesečevoj fazi mogu dobiti specifične osobine te faze mjeseca. Ovo je prilika da ostanete usredotočeni na kozmičke struje i da plovite s tokom jer – Mjesec se puni i prazni, i to je konstanta u kaotičnom vremenu. Svaka je mijena prilika za postavljanje novih ciljeva i za približavanje većoj misteriji.

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku (Super)Mjeseca, iako je riječ o optičkoj iluziji, i uživajte u njegovom punom sjaju i veličini! 

FOTO: PIXABAY