LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Ivana Šabić

VATICAN GIRL: da ti pratim trag u beskraju

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku!"

"PAZI! Raspetljancija serije u tijeku!"

I nakon četiri desetljeća nema pomaka u istrazi. Hoće li se ikada vidjeti svjetlo ili će i dalje ostati potpuna tama?
 

Osnovne informacije: Vatican Girl: The Disappearance of Emanuela Orlandi” , 2022., mini tv serija, 58min,, IMBD ocjena 7,2/10


Čisto da znaš o čemu se radi: Priča govori o Emanueli Orlandi, 15-godišnjoj srednjoškolki koja je nestala u srpnju 1983. godine.

Već popularna limitirana Netflixova serija kroz svoje četiri epizode donosi slučaj nestanka Emanuele čiji je otac Vatikanski zaposlenik. Oko cijelog slučaja oglasio i sam papa Ivan Pavao II, dok članovi njezine obitelji i dalje pokušavaju doći do odgovora. 

Gotovo 40 godina kasnije, Orlandi je jedina građanka Vatikana koja se smatra nestalom, a čudne okolnosti njezina nestanka nikada nisu u potpunosti razjašnjene.

Redatelj je prilagodio ovaj slučaj u dokumentarnu seriju o istinitom zločinu donoseći svjedočanstva obitelji Orlandi, prijatelja i potencijalnih svjedoka. Ponovno otvaranje slučaja bilo je 2019.godine kada je u anonimnom pismu rečeno da je njezino tijelo na starom njemačkom katoličkom groblju, no pretraga nije urodila plodom.

U svakoj epizodi otkrije se nešto novo. Iskreno, trebaš ovo pogledati sam/a kako bi ti sve te zavrzlame, ludi i čudni obrati bili shvaćeni na što moguće lakši način. Neki tragovi su istraženi i razotkriveni, dok su drugi još uvijek aktivni (i vrlo vjerodostojni).

Također se govori o raznim teorijama njezina nestanka. Prva govori da je ubijena od strane terorističke organizacije nakon što iz zatvora nije pušten čovjek koji je pucao na papu. Druga iznosi da je bila žrtva sotonističkih seksualnih orgija organiziranih od strane svećenstva Vatikana. Treća kaže kako je pokopana zajedno s mafijaškim gangsterom jer je spriječila krađu crkvenog novca.

Bez obzira na religioznost, činjenice otkrivene o Vatikanskoj djevojci iznimno su zanimljive, krajnje intrigantne i potpuno zastrašujuće. Jedan talijanski istraživački novinar iznio je zanimljivu rečenicu vezanu za slučaj: „snaga Crkve uvijek će pobijediti vrijednost jednog života“.

Naposljetku, nitko ne zna je li Emanuela pod pseudonimom skrivena na drugoj strani svijeta, je li zarobljena u samostanu ili je žrtva ubojice; za sada nema odgovora. Ostaje samo rečenica iz serije: 'Postoji zrno istine u svakoj od teorija, ali svi putevi vode u Vatikan’.

A trailer ti je odmah ispod, samo trepni jednom.


Do idućeg puta, Ivana.
#čitamose