LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
ONO ŠTO ŽELITE

Uz ove savjete vaša odjeća će dugo izgledati kao nova

Pravilno pranje rublja ključno je kako bi vaša odjeća što duže održala izgled koji je imala u trenutku kada ste istu kupili, a savjeti u nastavku mogu pomoći da to i ostvarite.

Pravilno pranje rublja ključno je kako bi vaša odjeća što duže održala izgled koji je imala u trenutku kada ste istu kupili, a savjeti u nastavku mogu pomoći da to i ostvarite.

Svi želimo da naša odjeća izgleda kao nova što duže, ali često zaboravljamo da je pravilno pranje ključno za očuvanje njenog izgleda, stoga vam nekoliko korisnih savjeta može pomoći da od vaše odjeće dobijete upravo ono što želite, piše Klix.ba.

Odvojite osjetljive tkanine

Čipkasto rublje, svilenkaste materijale, kao i vunu i kašmir, treba prati sa sličnim odjevnim predmetima kako bi se izbjeglo rastezanje ili kidanje tkanine. Stoga, uvijek provjerite oznake na etiketama i odvojite osjetljive tkanine od drugih pri pranju, što znači i da rublje ne ide uvijek s rubljem. Osjetljivije tkanine zahtijevaju da ih razdvojite.

Perite na odgovarajućoj temperaturi

Većina perilica ima opciju za pranje osjetljivog rublja, a u slučaju da vaša perilica ne pruža tu opciju, perite odjeću na 30 stupnjeva na sporoj centrifugi. Previsoka temperatura može oštetiti tkaninu i izblijediti boju, stoga uvijek provjerite etiketu i pridržavajte se uputa o temperaturi pranja.

Operite prljaviju odjeću odvojeno

Ako imate neke odjevne predmete koji su znatno prljaviji od drugih, obavezno ih operite odvojeno ili ručno kako biste izbjegli prenošenje mrlja na drugu odjeću. Odjeću s tvrdokornim mrljama ostavite da se namače do jedan dan u umivaoniku ili lavoru prije pranja.

Odvojite tamnu i svijetlu odjeću

Mnogi od nas zaboravljaju tamnu i svijetlu odjeću prati odvojeno. Ovo pravilo bi se naročito trebalo primjenjivati ako perete novu odjeću. Svijetle boje poput žute, svijetloplave i narančaste nikada ne perite s bilo čime što je tamnoplavo ili ljubičasto. Uvijek pazite na etiketu i slijedite upute za pranje.

FOTO: UNSPLASH