LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Crna pantera

Uz granicu s Hrvatskom navodno luta opasni predator: "Budite na oprezu zbog sebe i svojih bližnjih"

Iako nije u potpunosti jasno kako se ova egzotična vrsta našla u podunavskim šumama, pretpostavlja se da je predator pobjegao iz zatočeništva.

Iako nije u potpunosti jasno kako se ova egzotična vrsta našla u podunavskim šumama, pretpostavlja se da je predator pobjegao iz zatočeništva.

Na širem području grada Apatina, u blizini hrvatsko-srpske granice, navodno je uočena crna pantera. Riječ je o divljoj mački, najčešće iz roda leoparda, koja zbog pojave melanizma poprima krzno u crnoj boji.

Javna tvrtka Vojvodina šume Petrovaradin, ogranak tvrtke ŠG Sombor, Šumska uprava Apatin, obavještava sve sugrađane da je uočena crna pantera (leopard) u kotaru Općine Apatin. Predator je izuzetno opasan i ovim putem apeliramo na građane da budu na oprezu zbog sebe i svojih najbližih. Ako neko uoči crnu panteru, potrebno je odmah obavijestiti nadležnu policijsku stanicu - javljaju iz javnog poduzeća Vojvodinašume, prenosi Index.

Iako nije u potpunosti jasno kako se ova egzotična vrsta našla u podunavskim šumama, pretpostavlja se da je predator pobjegao iz zatočeništva. Milan Mirić, vlasnik privatnog zoološkog vrta Zoo Miki, objašnjava da pantera nikada ranije nije viđena na području Srbije, ali postoji mogućnost da se radi o jedinki koja je protekle godine pobjegla iz Austrije.

Ako se u ovom slučaju radi o crnoj panteri za kojom je prošle zime postojala potraga u okolini mađarskog Kečkemeta, a koji je po mojim, doduše neslužbenim informacijama, zapravo pobjegla iz zatočeništva u Austriji, sve je moguće. Naime, iako se radi o životinji koja ne postoji u slobodi na našim prostorima, njena prilagodljivost bi joj omogućila i duže preživljavanje, pogotovo ako ima izvor hrane. A to je ono što guste šume Podunavlja, uz sigurno sklonište, mogu pružiti ovakvoj vrsti predatora.

Iako su iz vojvođanskih šuma upozorili da se radi o potencijalnoj agresivnoj vrsti, Mikić otkriva kako pantera u pravilu ljudima ne predstavlja opasnost.

U slučaju susreta s ljudima, pantera, koji je jedna od najmanjih divljih mačaka, zasigurno bi pobjegla, a prije toga bi se svakako potrudila da ju nitko ni ne vidi.

FOTO: PIXABAY