LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Tehnološke promjene

Utjecaj tehnologije i automatizacije: Ovih pet poslova neće postajati u bliskoj budućnosti

Brojni poslovi kakve danas poznajemo jednostavno neće zaživjeti, a razlog je neumorna tehnologija, koja u odnosu na čovjeka, prvenstveno zbog svoje neživosti i neumornosti, mnogo efikasnije obavlja automatizirane radnje. 

Brojni poslovi kakve danas poznajemo jednostavno neće zaživjeti, a razlog je neumorna tehnologija, koja u odnosu na čovjeka, prvenstveno zbog svoje neživosti i neumornosti, mnogo efikasnije obavlja automatizirane radnje. 

Robotika i umjetna inteligencija sve više nalaze efikasnu primjenu u svakodnevici čovječanstva. Povijesno gledano, 1776. godine, revolucionarni parni stroj postaje sastavni dio ondašnje svjetske industrije, i od tada, pa sve do dana današnjeg, razne naprednije verzije strojeva sve više zamjenjuju faktor ljudskog rada. Do kuda to seže, hoće li i kada tehnologija u potpunosti zamijeniti ljudski rad, gotovo nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti. Ipak jedno je jasno - u bliskoj budućnosti brojni poslovi kakve danas poznajemo jednostavno neće zaživjeti, a razlog je ponovno neumorna tehnologija, koja u odnosu na čovjeka, prvenstveno zbog svoje neživosti i neumornosti, mnogo efikasnije obavlja automatizirane radnje. 

U nastavku donosimo pet itekako popularnih poslova koji će uskoro u potpunosti izumrijeti.

Agenti za putovanja - sveprisutnost aplikacija za rezerviranje smještaja, poput Bookinga, Airbnba i mnogih drugih, jednostavno suzbijaju potrebnu za ovom vrstom zanimanja. Također, većina organiziranih putovanja koja nude turističke agencije, sve se više ugovaraju u potpunosti online te je potreba za posrednicima sve manja.

Vozači taksija - popularna taksi platforma Uber, već nekoliko godina intenzivno radi na autopilotima koji bi u budućnosti trebali zamijeniti vozače. Iako potpuna automatizacija neće zaživjeti u narednim godinama, taksistima će veliki problem stvarati niže cijene usluge koje će biti dostupne ako se angažira Uber vozilo s ugrađenim autopilotom.

Radno mjesto blagajnika - u podosta trgovačkih lanaca već postoje samoposlužne blagajne. Stoga, uloga blagajnika uskoro bi trebala postati nepotrebna, a zamijenit će ih brži i jeftiniji sustav naplaćivanja.

Poslovi javne uprave - mlađe stanovništvo u Hrvatskoj u većini slučajeva aktivno koristi sustav e-Građani. Odlazak na šalter i naporno čekanje u redovima sve više zamjenjuju elektronički podnesci i zahtjevi koji se mogu poslati iz udobnosti doma. Primjena ovakvog sustav u narednim godinama zasigurno će biti još i veća.

Razni poslovi u tvornicama/proizvodnji - robotizacija postaje znatno zastupljena u gotovo svim vrstama industrije. Proces sastavljanja, deklariranja i pakiranja, puno je brži i efikasniji uz korištenje robota i drugih programiranih pomagala. Jednom kada tvrtka uloži novac u kupnju robota, troškovi proizvodnje postaju manji u odnosu na klasičan faktor ljudskog rada.

FOTO: UNSPLASH