LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Prehrambeni trendovi

Ususret Danu biljnih burgera prenosimo recept pobjedničkog s kulinarskog izazova

Biljni burgeri preplavljuju svijet i, polako, ali sigurno, postaju redovitom ponudom svih restorana, kažu iz udruge Prijatelji životinja te šalju recept za Gospodina Bijelića – pobjednika u njihovu 2. Veganskom kulinarskom izazovu.

Biljni burgeri preplavljuju svijet i, polako, ali sigurno, postaju redovitom ponudom svih restorana, kažu iz udruge Prijatelji životinja te šalju recept za Gospodina Bijelića – pobjednika u njihovu 2. Veganskom kulinarskom izazovu.

Na Svjetski dan zaštite okoliša – 5. lipnja – posljednjih godina obilježava se i Dan biljnih burgera.

– Ovim Danom skreće se pozornost na činjenicu da možemo lako zamijeniti sve namirnice životinjskog podrijetla biljnim alternativama, pa tako i hamburger kao simbol neekološkog načina odabira jela čija konzumacija pridonosi i epidemiji pretilosti. Biljni burgeri preplavljuju svijet i, polako, ali sigurno, postaju redovitom ponudom svih restorana. – kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Postoji zaista mnogo vrsta biljnih burgera – od onih od konoplje do onih koji svojim okusom, mirisom i strukturom iznimno uvjerljivo sliče mesnim burgerima, dodaju.

– Kušajući takve burgere, mnogi ne vide razliku u okusu, ali itekako su svjesni razlike u sastavu te utjecaju na okoliš, očuvanje biološke raznolikosti i naše održivosti na ovome planetu. A da biljni burgeri zaslužuju svoj dan, kao i mjesto na našim jelovnicima, pokazuju i nevjerojatni podaci da se za jedan biljni burger iskoristi čak 99% manje vode i 93% manje obradive površine te se utroši 46% manje energije nego za mesni burger. Također, biljni burger uzrokuje 90% manje globalnog zatopljenja, a daje jednaku i veću količinu bjelančevina i drugih nutrijenata, bez kolesterola i bez klaonica. To se zove bolji izbor za sve. – pojašnjavaju.

Obilježavanje Dana biljnih burgera dobro je zagrijavanje za nadolazeći 9. VegeSajam na zagrebačkome Trgu bana Jelačića koji Prijatelji životinja organiziraju 23. lipnja 2020. Pozivaju, stoga, sve da pronađu gotov biljni burger koji će im se svidjeti ili da naprave svoj prema jednom od mnogih recepata koji se nalaze na njihovoj stranici.

Šalju i recept za Gospodina Bijelića – pobjednika u njihovu 2. Veganskom kulinarskom izazovu koji je osmislila Ana Matorić.


Sastojci:

 

Za burgere:

  • 400 g kuhanog i ocijeđenog bijelog graha
  • 1 mali luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 velika žlica sitno sjeckanog svježeg peršina
  • 2 velike, pune žlice sitnih zobenih pahuljica
  • 1 velika, puna žlica lanenog brašna
  • 2 veganska peciva za hamburgere

Začini:

  • sol
  • kajenski papar
  • majčina dušica
  • kurkuma

Za umak:

  • pola sitno sjeckane jalapeno (ili neke druge ljute papričice)
  • 4 velike žlice veganske majoneze (ili tofuneze)

Začini:

  • prstohvat soli i zrnaca češnjaka
  • zeleni papar
  • sjemenke kopra

Dodatno povrće:

  • jedna rajčica
  • jedan svježi krastavac
  • jedna šaka mladog špinata
  • 2 velike žlice alfa-alfa klica (ili neko drugo sezonsko povrće i kombinacija šampinjona, rikule i karameliziranog luka)
  • biljno ulje

Priprema:

 

Sitno nasjeckajte luk, češnjak i listove peršina. U tavi zagrijte jednu žlicu biljnog ulja. Dodajte luk i dinstajte ga nekoliko minuta na srednje jakoj vatri dok ne požuti. Pospite prstohvatom soli. Zatim umiješajte češnjak i peršin. Dinstajte na laganijoj vatri dok češnjak ne postane mirisan. U velikoj zdjeli kombinirajte lukovičasto povrće s grahom te usitnite štapnim mikserom. Miksajte dok ne dobijete smjesu glatke konzistencije. U smjesu umiješajte laneno brašno i zobene pahuljice pa ju obogatite prstohvatom soli, ½ žličice kurkume, 1/3 žličice kajenskog papra i ¼ žličice majčine dušice. Ostavite smjesu da odstoji oko 20 minuta, a za to vrijeme pripremite umak i narežite ostatak povrća. Narežite rajčicu i krastavac na kriške. Pripremite umak kombinirajući sve sastojke u maloj zdjeli. Ako želite da vaša peciva budu topla i hrskava, stavite ih u toplu pećnicu na nekoliko minuta, dok ne pripremite svoje biljne pljeskavice. Vlažnim rukama oblikujte 4 pljeskavice od smjese. Kako biste spriječili njihovo raspadanje, vodite računa o tome da budu debljine oko 2-2,5 centimetra. Iako su vaše pljeskavice već sada ukusne i spremne za konzumaciju, kako bi im okus bio bolji, stavite ih u vruću tavu podmazanu s nekoliko kapi ulja (ne želite ih natopiti uljem, koristite malu količinu ulja samo kako ne bi izgorjele) i pecite ih sa svake strane 1-2 minute. Prerežite peciva na polovice. Jednu polovicu premažite umakom, a zatim dodajte mladi špinat, 1 ili 2 pljeskavice, kriške rajčice i krastavca i na vrh alfa-alfa klice. Preklopite. Budite ponosni na sebe – pripremili ste ukusan, nutritivno vrijedan burger i pritom niste sudjelovali ni u kakvu obliku okrutnosti.

FOTO: ANA MATORIĆ